-1 C
Vinkovci
Nedjelja, 10. prosinca 2023.

Vukovarsko-srijemska županija povukla najviše EU sredstava za navodnjavanje

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Vukovarsko-srijemska, Istarska, Virovitičko-podravska, Šibensko-kninska i Zadarska županija ugovorile su iz EU najviše sredstava za navodnjavanje kroz program ruralnog razvoja, piše portal Župan.hr.

Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju kako su uz tih pet županija sredstva još osigurale Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Dubrovačko-neretvanska županija. Najveći dio površine pod sustavom navodnjavanja od gotovo 10.000 ha imat će na temelju ugovorenih sredstava Virovitičko-podravska županija. Raspisan je već i novi natječaj, na raspolaganju je 150 milijuna kuna, a Županije već imaju pripremljene i nove projekte s ciljem navodnjavanja što većih površina i razvoja poljoprivrede.Do sada je u okviru operacije 4.3.1 „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ kroz 17 projekata ugovoren iznos od 666,3 milijuna kuna. Najviše je povukla Vukovarsko-srijemska županija i to za četiri projekta, u ukupnom iznosu od 206,1 milijun kuna. Istarska je za jedan projekt povukla 104,2 milijuna kuna, Virovitičko- podravska županija za tri projekta 92,4 milijuna kuna, ali za najviše površine, Šibensko-kninska za jedan projekt 80,4 milijuna kuna, Zadarska 63,7 milijuna kuna za tri projekta, Osječko-baranjska za tri projekta 48,8 milijuna kuna, Brodsko-posavska 45,3 milijuna za jedan projekt i Dubrovačko-neretvanska 25,4 milijuna kuna.

U našoj županiji financiran je završeni sustav javnog navodnjavanja Blata – Cerna , Cerna (cca 550 ha) čiji su korisnici OPG-ovi te sustav navodnjavanja Sopot – Vinkovci, Rokovci (730 ha), koji koriste PIK Vinkovci d.d. i OPG-ovi. Prošle godine je potpisan Ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac i Ervenica, ukupne površine 1.500 hektara. Vrijednost na građenju sustava javnog navodnjavanja Lipovac je 66,8 milijuna kuna, a Ervenica je 57,4 milijuna kuna. Ukupno je tako za navodnjavanje obuhvaćena površina od 3.000 hektara.

Dva sustava navodnjavanja (Tovarnik i Grabovo) su u fazi pripreme dokumentacije čije se financiranje i izgradnja očekuje u novoj financijskoj perspektivi.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno