27 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Vukovarsko-srijemska županija prihvatila prve ukrajinske izbjeglice

Više od autora

- vl promo-

Danas su u Vukovarsko-srijemsku županiju stigle prve izbjeglice iz Ukrajine.

Mladu obitelj s desetogodišnjim djetetom, koja je nakon pet dana putovanja stigla iz Odese, posjetio je župan i predsjednik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, načelnik Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Mate Matić i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić.

„Upoznali smo ih sa svim pravima koja ostvaruju te im ponudili svu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utjehu i moralnu potporu„ rekao je nakon posjeta Dekanić.

Neposredno prije posjete obitelji župan Dekanić je s načelnikom Stožera i voditeljem Službe civilne zaštite održao radni sastanak na temu krize u Ukrajini, a na kojemu su se razmatrale mogućnosti i potrebe za smještajnim kapacitetima za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

„Za sada su evidentirani kapaciteti u vlasništvu države, državnih poduzeća, učenički i studentski domovi kao i hotelski smještaji“ poručio je župan.


Dodao je kako se i dalje se iskreno nada kako ova kriza neće dugo potrajati te kako neće dostići velike razmjere, pa se nada da neće biti potrebe za dodatnim objektima – no Vukovarsko-srijemska županija spremna je za sve opcije.

„Sukladno tome sve vas pozivamo da se uključite i da zajednički pokažemo humanost na način da prijavite potencijalne smještajne kapacitete u svome vlasništvu, koji osiguravaju primjerene uvjete života, a voljni ste ih staviti na raspolaganje„ pozvao je Dekanić sve stanovnike Vukovarsko -srijemske županije.

U tijeku je, istaknuo je, organizacija i priprema plana za Vukovarsko-srijemsku županiju, a o detaljima gdje će i kako biti moguće prijaviti potencijalni smještaj Županija će javnost izvijestiti pravovremeno.

Inače, od večeras je za područje istočne Hrvatske (županije Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska) uspostavljen i Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u športskoj dvorani Jug 2, Osijek, ulica kralja Petra Svačića 67.

Sve osobe koje dolaze kao izbjeglice iz Ukrajine trebaju se uputiti na registraciju i prihvat u navedeni centar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno