28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Vukovarsko-srijemska županija u finalu izbora za najbolji županijski EU projekt

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Vukovarsko-srijemska županija ušla je u finale izbora za najbolji županijski EU projekt s projektom Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti.
Izbor za najuspješnije EU projekte u Republici Hrvatskoj provodi Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr, a cilj je povećanje razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.
Peteročlani žiri odabrao je konsenzusom 21 projekt koji je ušao u drugi krug izbora. Projekti su predstavljeni javnosti od 20. kolovoza do 7. rujna 2020. u print izdanju Jutarnjeg lista i na portalu Novac.hr.
Drugi krug izbora provodit će se do 1. listopada 2020., a peteročlani žiri izabrat će pobjednike po kategorijama: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji, Doprinos znanosti i inovacijama te Doprinos poduzetništvu.
Također, građanima je omogućeno online glasovanje, a pobjedniku će biti dodijeljena posebna nagrada u kategoriji Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti.
Glasovanje za najuspješniji projekt je otvoreno od 19. rujna do 1. listopada 2020.
Stranica za glasovanje u kategoriji Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti je:

https://novac.jutarnji.hr/euprojekt2020/glasaj-za-najbolji-eu-projekt-u-hrvatskoj-2020/10480777/

Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti, podsjetimo, projekt je koji se provodio u 10 podunavskih zemalja – Hrvatska, Njemačka, Rumunjska, Austrija, Mađarska, Ukrajina, Moldavija, Slovačka, Srbija, Slovenija, započeo je 1. siječnja 2017. godine, a završio 30. lipnja 2019. godine.
Ukupna vrijednost projekta  bila je 14.373.639,00 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava  12.217.593,15 kuna, a vlastita sredstva 2.156.045,85 kuna.
Glavni cilj projekta je bio poboljšanje uvjeta za suradnju između tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i javnih tijela u području bioekonomije temeljene na inovacijama, koji će se ugraditi u  proizvode i usluge, na način da lokalno znanstveno znanje bude dostupno na transnacionalnoj razini i da se ostvari dugoročni prijenos znanja, inovacija i tehnologije u dunavskoj regiji. Navedeni cilj je realiziran putem quadruple helix pristupa.
Kroz projekt je potpisano 15 Inovacijskih partnerskih sporazuma i razvijena su 3 inovacijska e-alata – tehnološke ponude, tehnološki zahtjevi i analiza inovacijskog potencijala, što omogućava identificiranje potreba uključenih tvrtki, kao i dostupnost znanja lokalne i nacionalne razine, na razini konzorcija od 10 zemalja projekta, izrađeno je 30 tehnoloških ponuda i 28 tehnoloških zahtjeva i dodano na platformu sa slobodnim pristupom (dionici iz sva 3 sektora se mogu prijaviti i na taj način tražiti poslovne partnere za suradnju), ostvarena je suradnja 40 tvrtki sa znanstveno-istraživačkim institutima (potpisani sporazumi o suradnji), nadalje, provedena je analiza stanja vezano uz inovacijski potencijal (provedeni intervjui s poduzetnicima, istraživačkim institucijama i  regionalnim tijelima javne vlasti), provedena je analiza inovacijskog potencijala poduzetništva (prikupljeni tehnološki zahtjevi, identificirane tehnološke ponude, provedeni upitnici inovacijskog potencijala), izrađena Zajednička strategija za prijenos znanja u utržive proizvode i usluge za 3 regionalne inicijative – 3 Lokalna akcijska plana (pametna poljoprivreda, biogoriva/bioenergija i drvni sektor) te je osnovana Dunavska transnacionalna mreža bioekonomije u dunavskoj regiji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno