Vukovarsko-srijemski kuhari oduševili goste Vincekova na Mandićevcu

0
343
Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije nastavila je uspješnu suradnju s Fakultetom agrobioloških znanosti u Osijeku – Institutom za vinogradarstvo i s Udrugom Fajferica – crna svinja, te su i ove godine na Vincekovo, 22. siječnja, na prostoru pokušališta Mandićevac priredili gastro show s jelima od mesa crne svinje, fajferice. Vukovarsko-srijemska kuharska ekipa pripremala je jela za 450 osoba.
“Niti vjetar, niti hladnoća, niti otvoreni prostor usred vinograda nisu nas spriječili da pokažemo svoje umijeće i zadovoljimo veliki broj posjetitelja. Dovezli smo našu mobilnu kuhinju i ekološki inventar za podjelu i kušanje hrane te pred gostima cijeli dan pripremali jela”, ističe Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara VSŽ.
Prvi gosti dočekani su s kiflicama, namašćenim kruhom, slaninom i kobasicom pečenima na šibama, vrelim čajem i kavom te kuhanim crnim vinom. Slijedio je niz jela: čobanac, grah na slavonski, kiseli dinstani kupus s pečenom slaninom, kobasicom i slanim krumpirom, špikovani svinjski but u naravnom umaku, pečena vratina s pekarskim krumpirom i povrćem te jela s roštilja: kobasice, pljeskavice, krmenadla, vratina, slanina. Čvarci su se topili u dvije kotluše i jeli “friški”, a mast pakirala u litrene kantice. Za desert bile su masnice od oraha i maka te pite od jabuka i višanja.
Za uspješnu organizaciju i ukusna jela pohvale idu mladom vođi tima Damiru Mikuliću te Marku Oreškoviću, Tihomiru Kampušu, Kati, Anđi, Nives i Jozi Galeu, koordinatoru svih aktivnosti.