- Tekst se nastavlja ispod oglasa -
Foto: Animafest press
Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijelit će kulturologu, filmologu te kritičaru i povjesničaru animacije Xavieru Kawa-Toporu.
Xavier Kawa-Topor svoje široko humanističko obrazovanje koristi za stvaranje veoma čvrstih temelja u proučavanju pokretnih slika, pri čemu animacija ima posebno mjesto. To se vidi i u njegovom osnivanju frankofone stručne platforme NEF Animation 2015. godine, kao i u raznovrsnom praktičnom radu na podržavanju suvremene i klasične animacije. Svojim festivalskim i drugim programima, te u autorskim i uredničkim knjigama o stop animaciji, o cjelovečernjoj Crvenoj kornjači ili o povijesti animacije (nastalim samostalno ili u suradnji sa stručnjacima kao što su Phillipe Moins, Ilan Nguyen i Jean Rubak), Topor je dao izniman doprinos poznavanju, proučavanju i promicanju japanske animacije, odnosno umjetnika kao što su Hayao Miyazaki, Koji Yamamamura, Yamazaki Takashi ili Isao Takahati, a radio je i na boljem poznavanju remek-djela brojnih drugih autora, poput Ladislasa Starevitcha, Renéa Lalouxa ili Michaela Dudoka de Witta.
Svi ti uspjesi, kao i članci i temati o animiranom filmu objavljeni u vodećim stručnim časopisima, kao što je Blink Blank (kojem je i osnivački član uredništva), predstavljaju nam Toporovo majstorstvo sinteze jednako kao i istraživački žar, individualnu kreativnost jednako kao i sposobnost timskog rada u promicanju animacije.
Prikazivanjem i analiziranjem animiranih filmova, često posebno misleći na specifičnosti mlade publike, Topor je postigao i golem pedagoški učinak, pomogavši pritom Zapadnoj Europi i čitavoj svjetskoj zajednici ljubitelja animacije u definiranju kanona najvažnijih ostvarenja ove umjetnosti. Pritom nikada nije zaboravio ni prepoznavanje suvremenih vrijednosti, čime se istaknuo kao jedan od najvažnijih proučavatelja animacije u svijetu.
Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma bit će mu uručena na svečanom otvorenju Animafesta u Zagrebu 7. lipnja 2021. Xavier Kawa-Topor bit će i glavni izlagač na Međunarodnom znanstvenom skupu ‘Animafest Scanner VIII 2021’ koji će se održati od 8. do 9. lipnja u sklopu 31. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2021.
Otvorene prijave za znanstveni skup Animafest Scanner VIII!
Filmski i medijski znanstvenici pozivaju se da predstave najnovija otkrića s područja animacije na osmi Međunarodni znanstveni skup ‘Animafest Scanner VIII 2021’.
Skup će se održati 8. – 9. lipnja 2021. u sklopu 31. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb, s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene ideja između autora i znanstvenika.
Ovogodišnji glavni govornik i dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije bit će kulturolog, filmolog te kritičar i povjesničar animacije Xavier Kawa-Topor.
Pozivamo vas da prijavite svoje radove i pridružite se drugim prestižnim govornicima. Radujemo se vašim prijavama!
Datum: 8. – 9. lipnja 2021.
Rok za prijavu: 15. ožujka 2021.
Uvjete za sudjelovanje i prijavu možete pročitati OVDJE, a prijaviti se OVDJE.