Porezna uprava jučer je započela s isplatom povrata poreza na dohodak za 2019. godinu. Povrat poreza treba dobiti više od 569 tisuća građana koji će dobiti ukupno više od 1,1 milijardu kuna.
Kako je objavila Hina, prenose mediji, poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2019. godinu, prema podacima Porezne uprave s 10. lipnjem proveden je za ukupno 638.375 poreznih obveznika – građana. Do 12. lipnja većina njih trebala je dobiti privremena rješenja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2019. godinu, a s jučerašnjim datumom najavljen je i početak povrata poreza za 569.197 građana kojima je utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 1,135 milijardi kuna. U istom postupku kod ukupno 59.896 utvrđena razlika poreza i prireza na dohodak za uplatu u iznosu od 107,09 milijuna kuna.
Poznato je da Porezna uprava zadnjih nekoliko godina primjenjuje poseban postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak prema kojemu većina poreznih obveznika – građana nema obvezu samostalno predavati godišnju poreznu prijavu, već obračun za njih automatski rade poreznici.
Porezna uprava će privremeno porezno rješenje u posebnom postupku o utvrđenom godišnjem dohotku ostvarenom u 2019. dostaviti poreznim obveznicima prema adresi njihova prebivališta ili uobičajenog boravišta iz službenih evidencija kojima raspolaže, i to najkasnije do 30. lipnja, te će po njihovoj dostavi (najkasnije do 30. lipnja) izvršiti povrat poreza na dohodak ako porezni obveznici ispunjavaju uvjete za povrat preplaćenog poreza na dohodak i prireza, navode iz Porezne uprave.
Dio poreznih obveznika, pak, dužan je do trebaju do kraja veljače Poreznoj upravi predati godišnju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu kao redovni postupak, a riječ je o onima koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti te pomorci u međunarodnoj plovidbi.
Po podacima Porezne uprave, u redovnom postupku godišnju poreznu prijavu za 2019. godinu na razini RH predalo je ukupno je 68.221 poreznih obveznika. Kod ukupno 24.278 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza za povrat u iznosu od 130,7 milijuna kuna, dok je kod ukupno 18.997 utvrđena razlika za uplatu u iznosu od 157,97 milijuna kuna. Otprema rješenja o godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2019. godinu iz redovnog postupka trebala bi započeti krajem lipnja.