25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Za blagdane predano 10 komada streljiva, 0.2 kilograma vojnog eksploziva te ručna bomba

Više od autora

- vl promo-


Tijekom uskrsnog vikenda, dvojica građanina koji su željeli ostati anonimni obavijestili su vukovarsko-srijemsku policiju o svojoj namjeri dragovoljne predaje oružja i ubojitih sredstava.

Tom prilikom policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu je od prvog građanina preuzeo jednu ručnu bombu, od drugog građanina 0,2 kg vojnog eksploziva i 10 komada streljiva. Oružje i minsko-eksplozivna sredstva pohranjena su u skladište Policijske uprave vukovarsko-srijemske do uništenja. I ovom prilikom podsjećaju građane da je MUP-ova akcija dragovoljne predaje ilegalnog oružja naziva „Manje oružja, manje tragedija“ i dalje u tijeku. Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana određeno je da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija, što znači da se protiv osobe koja dragovoljno predaje oružje i eksplozivna sredstva neće pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje se može predati pozivom policije na broj 192 nakon čega će policijski službenici doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Anonimnost osobe koja predaje oružje je zagarantirana.

Iz policije se zahvaljuju svim građanima koji su do sada prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, te građanima koji po pronalasku minsko-eksplozivnih sredstava odmah izvijeste policiju, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost.

Foto: Policijska uprava vukovarsko-srijemska

Tijekom blagdanskog vikenda na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je 15 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 12 s materijalnom štetom.

Na županijskoj cesti Privlaka-Otok, 21-godišnji vozač osobnog automobila zbog neprilagođene brzine kretanja vozila gustoći prometa u zavoju sletio je s ceste, pri čemu je lakše ozlijeđen. U Starim Mikanovcima, 20-godišnja vozačica pod utjecajem alkohola u organizmu (1,42 g/kg) zbog nepropisne radnje vozilom sletjela je s ceste pri čemu je lakše ozlijeđena, a očevidom je utvrđeno da u trenutku prometne nesreće nije koristila sigurnosni pojas.

Na državnoj cesti Posavski Podgajaci-Rajevo selo, 33-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola u organizmu (1,55 g/kg) zbog neprilagođene brzine kretanja vozila sletio je s ceste pri čemu je lakše ozlijeđen. Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Vinkovcima (2), Iloku (2), Rokovcima, Županji, Mirkovcima, Ivankovu, Bršadinu, Cerni, Gunji i Drenovcima. Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 19 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 2,82 g/kg zabilježena je kod 30-godišnjeg vozača u Bošnjacima.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ovog vozača očekuje novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 60 dana te šest negativnih prekršajnih bodova ako pravomoćnom odlukom o prekršaju bude proglašen krivim za prekršaj. Zbog nedopuštene koncentracije alkohola u organizmu, pet vozača smješteno je u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Stacionarne kamere zabilježile su 93 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na cesti kod Gradišta.

Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama prvenstveno po „4 ubojice u prometu“: upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštena brzina kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno