Svima je veselje kada se gradi nešto novo, bilo to u kući, u dvorištu ili u susjedstvu. Tako su i građani Vinkovačkog Novog Sela s radošću prihvatili vijest kako ih uskoro očekuje potpuno nova ambulanta. Dugi niz godina stara zgrada služila je svojim pacijentima, no došlo je vrijeme kada jednostavno više nije primjerena za pružanje zdravstvenih usluga. Na ovaj način želi se podići razina pružanja zdravstvene zaštite što stanovnici itekako zaslužuju.

Već krajem ove godine građani će dobiti uvjete za bolje i kvalitetnije liječenje. Dosadašnja ambulanta bila je mala i stara i vapila je za promjenom, za proširenjem i boljem služenju svojim pacijentima. Stara zgrada je srušena, a već prije nekoliko dana započeli su radovi na izgradnji nove. Nove zgrade koja će biti puno veća i koja će imati sve ono što je propisano tehničkim uvjetima zdravstvene zaštite.

“Krajnje je vrijeme da izgradimo novu zgradu, budući da stara ambulanta nije mogla zadovoljiti potrebe stanovnika. Zato će zasigurno nova ambulanta s novom opremom doprinijeti kvaliteti zdravstvene usluge”, istaknuo je Tomislav Filipović, predsjednik TO HDZ-a Vinkovačko Novo Selo te dodao kako vrijednost radova za izgradnju nove ambulante iznosi oko 3 milijuna kuna.

U Novom Selu radi se punom parom na poboljšanju i kvaliteti života, a dokaz tome je kako ih, osim nove ambulante, očekuje i potpuno obnovljen Dom Kulture te novo dječje igralište. Dom kulture stara je građevina koja služi za opće društvene namjene građana, no objekt je počeo propadati u nekim dijelovima krova i zidova. Završetak radova koji iznose oko 230 tisuća kuna očekuje se kroz desetak dana. “Zadnji puta je ovaj prostor obnovljen poslije rata, početkom 90-ih godina. Danas su promijenjeni prozori, uređeni su zidovi i podovi, a sređena je i kuhinja te sanitarni čvor. Prostor će služiti našim građanima za proslave i slične prigode, ali i za potrebe KUD-ova”, pojašnjava Filipović.

Mališani, ali i njihovi roditelji, razveselit će i novo dječje igralište koje će biti izgrađeno u samom centru Novog Sela – između caffe bara “Ivana” i trgovine “Boso”. Igralište će imati gumenu podlogu na kojoj će biti smještene razne dječje sprave na kojima će dječica uživati dok njihovi roditelji bezbrižno ispijaju kavu u obližnjem kafiću. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 130 tisuća kuna, a završetak radova, koji su započeli početkom tjedna, predviđa se kroz mjesec dana. Važno je spomenuti kako sve navedene radove obavljaju domaće, vinkovačke tvrtke.

Uz novu ambulantu, uređeni Dom kulture te novo dječje igralište, planira se i obnova Osnovne škole Bartola Kašića. Trenutno je ishođena građevinska dozvola, a preostaje vidjeti hoće li obnovu financirati Ministarstvo ili EU fondovi na koje planiraju aplicirati. “S obzirom da je škola montažna i da je građena u vrijeme rata, potrebno ju je srušiti i na istom mjestu napraviti novu stabilnu zgradu, koja će imati sve potrebne sadržaje. To su ogromna ulaganja i potrebno je vrijeme kako bi se pronašao adekvatan način financiranja”, napominje Andrijana Cvrković-Lasić, ravnateljica OŠ Bartola Kašića. Dodaje kako su prostori u trenutnoj školi neekonomični, teško ih je grijati, a i dvorište je loše. Škola ima svu potrebnu opremu, ali jednostavno nemaju uvjete za jedan normalan i kvalitetan rad.