Foto: Hrvatski radio Vukovar

U Gradskom društvu Crvenog križa Vukovar jučer je održana konferencija za novinare Vijeća za prevenciju Grada Vukovara na kojemu je predstavljen program „Male škole za velike roditelje“.

Program „Male škole za velike roditelje“, kao novinu u radu ovoga Vijeća,  predstavio je zamjenik gradonačelnika Vukovara i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Vukovara Marijan Pavliček.

„Ove je godine Vijeće za prevenciju poduzelo niz akcija kako bi što više utjecalo i preventivno djelovalo na ciljane skupine. Ove smo godine posebno djelovali na osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob, a nastojali smo  kroz akcije u suradnji s  MUP-om utjecati na naše mlade sugrađane zaštititi ih od zlouporabe opojnih sredstava“, istaknuo je Pavliček.

Ova akcija realizira se u suradnji s tvrtkom Psihoteka i do sada su održane dvije radionice kroz koje je cilj educirati roditelje kako i na koji način uspostaviti kvalitetan odnos u odgoju svoje djece i kako najkvalitetnije djelovati. Cijela inicijativa u Vukovaru započela je u suradnji  s Proni centrom i Info centrom za mlade Vukovar gdje je održano vrlo posjećeno predavanje u Gradskoj knjižnici Vukovar na temu “Kako teenagerima postaviti granice i pri tome sačuvati živce”. Dubravko Šokčević, voditelj i autor programa naglasio je kako kvalitetan odnos i rad s djecom obvezno uključuje i rad s roditeljima.

„Danas imamo prezaštićeni i razmaženi odgojni stil. Roditelji koji dolaze i traže pomoć imaju problem jer ne znaju, i rekao bih, ne usude se suprotstavljati vlastitoj djeci što u stvaranju i oblikovanju osobnosti djeteta uzrokuje neželjene posljedice. Ono što je specifičnost ovoga pristupa je da roditelji dobiju odgovor što učiniti. Roditelji imaju određene zablude o kažnjavanju djece, jer se netko nekad sjetio reći da je kažnjavanje jednako zlostavljanju što uopće nije točno.  Ono što mi kroz ovu inicijativu želimo pokazati je da je za dobar odgoj potrebna ljubav ali i disciplina“, rekao je Šokčević.

Ovaj projekt novi je na ovim prostorima, a podržan je od Ministarstva obrazovanja i Ministarstva socijalne skrbi i demografije.