Stožer civilne zaštite donio je odluku o izmjenama i dopuni odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Prema odluci, preko granica mogu hrvatski državljani, ali i stranci.

Hrvatskim se državljanima omogućava ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo, odluka je Nacionalnog stožera. Kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, omogućava se i građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji, državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem te osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Među izuzecima kojima je odobren ulazak su zdravstveni djelatnici, zdravstveni istraživači i suradnici, stručnjaci za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Također, izuzetak su prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno. Izuzeci su i diplomati, policijski službenici u obavljanju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija te putnici u tranzitu. Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a. Ova odluka je već stupila na snagu.

Važno je spomenuti kako se za hrvatske državljane ne provodi mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana, već im se na ulasku u Hrvatsku uručuje letak u kojem ih se obvezuje na poštivanje opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporučeno im je da što više ograniče kontakte s drugim osobama iz svoje okoline te da izvan svoje kuće obavljaju samo najnužnije i neodgodive poslove tijekom 14 dana. Navedeno vrijeme i za strance kojima je dozvoljen ulazak u Hrvatsku. Tijekom nužnih izlazaka HZJZ preporučuje održavanje razmaka, nošenje zaštitne maske na licu i izbjegavanje javnog prijevoza. Jednako tako, preporučeno je izbjegavanje javnih okupljanja te dezinfekcija i često pranje ruku.

Strani državljani za ulazak u Hrvatsku moraju ispuniti jedan od uvjeta: imati dokumente o posjedovanju nekretnine na području Hrvatske ili plovila. Također, bit će dozvoljen ulazak onima koji dolaze na sprovod, uz odgovarajući dokumentaciju. Bit će dozvoljen ulaz strancima koji posjeduju poziv gospodarskog subjekta u Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak.

Za sve koji ulaze u Hrvatsku obavezne su propisane epidemiološke mjere. Osobe koje dolaze dužne su svesti kontakte na nužni minimum i pridržavati se uputa o smanjenju rizika od prijenosa bolesti poput održavanja razmaka, dezinfekcije ruku i nošenja maske.

Tijekom 14 od dana ulaska u Hrvatsku obavezno je mjerenje tjelesne temperature u jutarnjim satima i, ukoliko je ona veća od 37,2 ili ukoliko se osjećaju bolesno – obavezno je telefonsko javljanje izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu. Osobe koje razviju simptome bolesti nakon ulaska u Hrvatsku obavezno se moraju javiti dežurnom epidemiologu, a ukoliko su simptomi izraženiji – obavezno je javiti se hitnoj medicinskoj službi.

Ako netko ima simptome već pri ulasku u Hrvatsku, granična policija će obavijestiti graničnog sanitarnog inspektora. Takvim osobama preporučuje se da ne ulaze u hrvatsku, no ako to ipak učine bit će upućeni u nadležnu zdravstvenu ustanovu na testiranje i liječenje, odnosno izolaciju.

HZJZ preporučuje osobama koje imaju povišenu temperaturu (iznad 37,2 stupnja) ili se osjećaju bolesno – da ne kreću na put prema Hrvatskoj.