Foto: Marija Petrović
- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Vinkovčanka Ivona Petrović uskoro će napuniti tri godine, no još uvijek ne može sjediti, ne puže, ne okreće se, ne žvače, ima tek sedam kilograma, a nisu joj strani ni epileptični napadi. Njezino prerano rođenje ostavilo je trajne posljedice i danas se bori s teškim psihomotornim zaostajanjem u razvoju.

Rođena je 22. ožujka 2018. godine u 23. tjednu trudnoće sa svega 577 grada i 31 centimetrom dužine. Prerano rođenje na Ivonu je ostavilo teška trajna oštećenja, a sve je to uzrokovalo krvarenje u mozgu i puknuće crijeva. Sa samo tri mjeseca života ova mala hrabrica imala je svoju prvu operaciju i to operaciju glave – prvu od četiri ukupno. Bori se s cerebralnim oštećenjem vida, cistama na mozgu i brojnim drugim poteškoćama zbog kojih je svaki dan borba. Ivona je neurorizično dijete, ne drži samostalno glavu, ne puže i ne sjedi, ne žvače i ne hvata ručicama. Uz sve to ima i epileptične napade, a operacijom joj je ugrađen PEG, pa sva hrana koju prima mora biti miksana.

Zbog svega potrebna joj je višetjedna rehabilitacija koja se provodi u privatnim klinikama u Zagrebu i izuzetno je skupa. Primjerice, sat rehabilitacije stoji i do 300 kuna, a dnevno su Ivoni potrebna dva sata. Potreban joj je odlazak specijalizantu za učenje žvakanja i gutanja, puna fizikalna terapija, senzorika i defektologija.

Borba za Ivonino zdravlje i normalniji život iziskuju velika financijska izdavanja i zato njezini roditelji, Marija i Krešimir, vjeruju u dobro srce svojih sugrađana i potrebnu pomoć. Pokrenuta je zato humanitarna akcija „Vinkovci za Ivonu“ koja zasad daje odlične rezultate.

„Telefon se užario od poziva, pomoć pristiže sa svih strana, hvala svima od srca. Pokazuje se još jednom da su Vinkovci mali grad velikih ljudi“, rekao je Krešimir i dodao kako bi već sutra njegova kći mogla započeti rehabilitacijski postupak.

Uz rehabilitaciju i vježbe, Ivoni su potrebna i brojna pomagala uz pomoć kojih bi lakše mogla početi hodati i puzati, pa troškovi nisu mali. Stoga se još jednom ujedinimo i pomozimo omogućiti lakši život ovoj djevojčici.

Svi koji to žele mogu to učiniti uplatom sredstava na jedan od računa majke Marije Petrović:

HR0823400093112967056 žiro račun (PBZ)

HR6923400093210892987 tekući račun (PBZ)

HR7723400093234979786 tekući devizni račun (PBZ)

SWIFT CODE: PBZGHR2X