Za uređenje grada već godinama brine tvrtka Cvjećarstvo, čije radnike svakodnevno možemo vidjeti kako uređuju prerasle grmove, kose travu, obnavljaju, okopavaju, zalijevaju cvjetnjake, orezuju drveće, te kupe i uklanjaju lišće. O njihovom radu bilo je govora i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća.

Moglo se tako čuti da je Grad Vinkovci u ovoj godini osigurao 4,5 milijuna kuna za održavanje javnih zelenih površina od čega će samo na redovitu košnju travnjaka i drugih zelenih površina, biti utrošeno 1,7 milijuna kuna.

Velika je stavka i redovito orezivanje drveća, 521 tisuća kuna, a za sadnju novih sadnica i nadopuna onih koje građani iščupaju, Grad ulaže ove godine 103 tisuće kuna dok će skupljanje, utovar i odvoz lišća koštati gradsku blagajnu 271 tisuću kuna. Značajni su podaci o broju sadnica koje djelatnici Cvjećarstva svake godine posade u cvjetnjake diljem grada, od parkova do kružnih tokova, a koji su redovito ukrašeni cvijećem.

U ovoj godini su zasadili ukupno 10.110 maćuhica i tratinčica od čega samo u obnovljenom parku na Trgu bana Šokčevića 2.350 komada, a oko spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Genscherovoj ulici, zasadili su 150 maćuhica i tratinčica i isto toliko tulipana, narcisa i zumbula. Ovog je cvijeća na raznim lokacijama posađeno gotovo 12.000 komada.

Stručnjaci za hortikulturu iz Cvjećarstva često iznenade Vinkovčane novim cvjetnim kompozicijama od trajnica na javnim površinama poput onih na uglu Lapovačke i Kovačićeve ulice, na Šetalištu Dionizija Švagelja ili u Genscherovoj ulici ispred kavane Orion, gdje su cvijećem različitih oblika i boja iscrtali simbole s posude Orion koji predstavljaju noćno nebo iznad današnjih Vinkovaca prije osam tisuća godina, u što su zasadili 600 cvjetova. Ove je godine diljem Vinkovaca zasađeno preko 25.000 komada raznog cvijeća.

Direktor Cvjećarstva, Stjepan Viljetić kaže kako sav taj ogroman posao obavlja 25 radnika, što stalnih, što sezonaca, ali uz dobru organizaciju posla, sve se može stići.

“Nešto mi sami smislimo, neku ideju predlože iz gradske uprave, a mi to izvedemo, ali većinom sami dolazimo na ideje kako bi nam grad što ljepše izgledao. Ideje nisu problem, ima ih na pretek, ali novac je problem i nikada ga dovoljno. Mi radimo prema ugovoru s Gradom i radimo ono što nam financijer naloži. Neki gradovi, što se tiče uređivanja javnih i zelenih površina, stoje bolje od nas u financijskom smislu jer dobivaju donacije, ali mi se trudimo s novcem koji dobijemo napraviti maksimum”, ističe Stjepan Viljetić. Dolaskom jeseni krenule su i pripreme za zimu, pa je sada u tijeku čišćenje ulica od lišća i uklanjanje suhih grana, a odradi se i poneka košnja, jer trava zbog izrazito toplog vremena raste kao da je proljeće.