21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Za policajca želi čak 241 kandidat iz naše županije

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

15. ožujka Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je upis za 550 polaznika ili polaznica u program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac ili policajka u 2021./2022. godini, a, kako piše Glas Slavonije, do 22. srpnja zaprimljeno je ukupno 1870 prijava. Većina njih i ove godine pristiže iz pet slavonskih županija.

Od 1870 prijava koliko je 2021. godini došlo na natječaj za srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje policajca, 1812 osoba ispunjava opće uvjete natječaja. Iz Samo pet slavonskih županija zaprimljeno je ukupno 618 prijava, gotovo trećina, od kojih čak 605 kandidata zadovoljava sve uvjete. Slavonci i Slavonke tradicionalno se najviše prijavljuju u policijsku školu, uglavnom zbog sigurnosti radnog mjesta.

Iz policije ističu da se najviše kandidata prijavilo iz Vukovarsko-srijemske županije, i to 241, od čega 237 kandidata ispunjava uvjete natječaja. Iz Osječko-baranjske prijavilo se 136 kandidata, od kojih 134 ispunjavaju uvjete natječaja, a iz Brodsko-posavske je zaprimljeno 125 prijava, od čega 123 kandidata ispunjavaju uvjete natječaja. U Virovitičko-podravskoj županiji prijavila su se 62 kandidata, od čega 60 ispunjava uvjete, a u Požeško-slavonskoj županiji prijavila su 54 kandidata, od kojih 51 ispunjavaju uvjete natječaja za upis u policijsku školu. Podaci su to Ministarstva unutarnjih poslova.

Edin Sarajlić, glavni tajnik Sindikata policije Hrvatske, kaže da su i inače pri upisima u policijsku školu najbrojniji Slavonci i Slavonke.

“Pretpostavljamo da je razlog socioekonomski status i nemogućnost zapošljavanja u toj regiji. Slično je i s prijavama iz dalmatinskog zaleđa gdje ljudi imaju manje alternative za rad i traže način da si osiguraju egzistenciju. Uvijek je manji interes u dijelovima Hrvatske gdje je lakše pronaći posao, na primjer u Zagrebu, Dubrovniku ili u Istri. Policijski posao je težak i odgovoran, no ako kandidati prođu uspješno sva testiranja i školski program, to je siguran posao koji se može raditi do mirovine”, kaže Sarajlić.Broj prijavljenih kandidata u Hrvatskoj drastično je opao od 2013. godine kada ih se prijavilo 7807. U 2014. godini prijavilo se samo 3506 kandidata, a s obzirom na to da je rok za podnošenje prijava ove godine do 15. kolovoza, tek će se vidjeti krajnji rezultati, odnosno koliko će se osoba prijaviti.

Iz policije ističu kako će policijska škola započeti sukladno epidemiološkoj situaciji u to vrijeme, a najranije 20. rujna. Trenutačno se provode testiranja i liječnički pregledi za upis.

Podsjetimo, nakon deset godina Policijska akademija u rujnu će ponovno pokrenuti program policijskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred srednje škole. Svi zainteresirani srednjoškolci koji zadovoljavaju uvjete, od 3. do 20. kolovoza, a uz 11-mjesečni program prekvalifikacije za zanimanje policajac/policajka, u školskoj godini 2021./2022. bit će upisano i 50 budućih policajaca čije će obrazovanje trajati dvije školske godine.

Takav program na Policijskoj akademiji dosad se provodio u dva navrata – od 1994. do 2000. te paralelno s programom prekvalifikacije od 2011. do 2013. Razlog za ponovno uvođenje dvogodišnjeg programa leži u činjenici da dulji program omogućuje bolju socijalizaciju učenika u organizacijskoj i profesionalnoj kulturi policije tijekom školovanja, što doprinosi razvoju profesionalnog identiteta i integriteta budućih policajaca. Također, dulji program omogućit će kvalitetniji razvoj njihovih stavova te podizanje privrženosti policijskoj organizaciji i profesionalnom, etičnom postupanju utemeljenom na poštovanju ljudskih prava.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno