5 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. ožujka 2024.

Za prekoračenje brzine kazna 1000 kuna, a regulira se i promet električnim romobilima

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vlada je ipak promijenila odluku o cijenama goriva pri čemu ona s oznakom Premium više neće biti ograničena, a novost su i izmjene u prometu s naglaskom na visinu kazni za brzinu i romobile.

Kako trenutna visina novčane kazne za neprilagođenu brzinu ne ispunjava svoju svrhu, današnji prijedlog Vlade povećati ju je s 500 na 1000 kuna. Čak 99 života ugašeno je na cestama u ovoj godini zbog neprilagođene brzine, rekao je šef policije Davor Božinović.

Romobil bez motora, koturaljke i role zakonski će biti pomoćna pješačka sredstva, no osobna prijevozna sredstva postaju monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, hoverboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom koji do danas nisu pripadali nijednoj kategoriji.

Njihovi vozači bit će dužni voziti biciklističkom stazom odnosno trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da ona ne postoji, mogu se kretati pješačkom stazom te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

 

Uvodi se i definicija potpuno automatiziranog vozila te sankcije za vozače koji nepropisno koriste vozila s djelomično automatiziranim sustavima.


Novina je i mogućnost kažnjavanja nesavjesnih vozača koji parkiraju vozila na mjestima predviđenim za punjenje električnih vozila.

Dodajmo da se ukidaju registarske pločice s crvenim i zelenim brojkama i slovima, a definira se i način prolaza vozila hitnih službi na prometnicama s jednom i više od dvije prometne trake.

I zaključno, ako utvrde stanje koje zbog kojeg vozač privremeno, do 6 mjeseci, nije sposoban upravljati vozilom, liječnici imaju obvezu o tome upozoriti vozača, evidentirati to u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijesti policijsku upravu ili policijsku postaju preko Centralnog zdravstvenog informacijski sustava, najavio je Božinović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno