19 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Za razvoj predškolske djelatnosti Općini Privlaka dodijeljeno 220 tisuća kuna

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

I za 2022. godinu Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je Javni poziv općina Republike Hrvatske za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. Kriterije je ispunila i Općina Privlaka.

Općina Privlaka je u suradnji s Dječjim vrtićem Privlaka uspješno provela projekt u kojemu su roditelji djece koja pohađaju vrtić, u svibnju 2022. godine, bili izuzeti od obveze plaćanja udjela u cijeni Dječjeg vrtića Privlaka. Središnji državni ured za demografiju i mlade Privlaci je za tu namjenu dodijelio 220 tisuća kuna, a time je obuhvaćeno ukupno 57 djece vrtićke dobi.

Ove godine, u odnosu na lani, dodatno je povećan iznos financijske potpore za općine, od čega je 18,5 milijuna kuna rezervirano za općine razvrstane od I. do IV. skupine po indeksu razvijenosti, a 1,5 milijuna za općine od V. do VIII. skupine. Interes je bio izniman te je u rekordnom roku od dva tjedna zatvoren Javni poziv za sve skupine. Financijska sredstva dodijeljena su ukupno 104 općine Republike Hrvatske kojima je obuhvaćeno 3768 djece. Iz Ureda napominju kako ova mjera podrazumijeva osiguravanje financijske potpore za što veće institucijsko zbrinjavanje djece predškolske dobi u općinama s potpomognutih područja, a posebno manje naseljenih i ruralnih područja u kojima nedostaje ili je slabo razvijena institucionalna podrška za djecu rane i predškolske dobi.

Središnji državni ured za demografiju i mlade prikupio je podatke o demografskim mjerama koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave u 2022. godini iz čega je vidljivo da čak 21 općina izdvaja više od 30% lokalnog proračuna, a 35 općina ulaže između 20% i 30% proračuna za potrebe predškolske djelatnosti što su iznimno veliki izdaci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno