15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Za revitalizaciju Vukovara gotovo milijardu i pol kuna

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Uoči Dana grada Vukovara, 3. svibnja, Vlada je danas prihvatila program obnove komunalne i elektro-energetske infrastrukture Vukovara, koji obuhvaća 59 programa, a vrijedan je gotovo milijardu i pol kuna. Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara tako se povećava za 50 posto, odnosno za 20 milijuna kuna.

Koordinator provedbe programa je Ministarstvo, mora, prometa infrastrukture, a resorni ministar Oleg Butković očekuje da će realizacija tih projekata, važnih za razvoj istočne Slavonije, osigurati bolju prometnu povezanost, daljnje unaprjeđenje infrastrukture i gospodarstva te boju kvalitetu života na tom području. Kroz ovaj program planira se provesti 59 projekata kojima će se u obnovu komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara ukupno uložiti više od 1,4 milijarde kuna, izvijestio je Butković.

Za cestovnu i željezničku infrastrukturu planira se ukupno 19 projekata, vrijednih oko 727 milijuna kuna, zatim 13 projekata ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, u iznosu od 315,5 milijuna kuna. Jedan od projekata odnosi se na ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, u iznosu od 50,5 milijuna kuna. Gospodarski i socijalni razvoj Vukovara obuhvaća 18 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u iznosu od 143 milijuna kuna. U programu je i projekt regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima od 85,6 milijuna kuna te strateški projekt arheološkog parka Vučedol od 118 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i prijedlog da se za 50 posto povećaju sredstva u Fondu za obnovu i razvoj Vukovara.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac istaknula je da je cilj ekonomska revitalizacija u Vukovaru, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Žalac je objasnila da za planirane razvojne projekte nisu dovoljna sredstva koja su trenutno odobrena kroz proračun u visini od 40 milijuna kuna, stoga se osiguravaju dodatna sredstva za fond jer Vukovar želi kvalitetnije pripremiti projekte za financiranje iz EU fondova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno