Prošli tjedan potpisan je 51 ugovor o financiranju projekata u okviru mjere 4 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske s vrijednošću potpore od 76,5 milijuna kuna, koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Ugovori o financiranju odnose se na tipove operacija 4.1.1., 4.1.2. te 4.1.3, odnosno na projekte restrukturiranja, modernizacije i povećanja konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava te na projekte smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i korištenja obnovljivih izvora energije.

Nakon ukupno 5 natječaja za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava do sada je odobreno 986 prijava korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore od 1,8 milijardi kuna. Ovom prilikom potpisana su i 24 nova ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 51,9 milijun kuna, što sveukupno čini 1.010 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 1,9 milijardi kuna za ovaj tip operacije. Na natječajima za tip operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš do sada je odobreno 412 prijava korisnika u ukupnom iznosu odobrene potpore 613,7 milijuna kuna, a s novih 7 ugovora, s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 7 milijuna kuna, sada ima ukupno 419 ugovorenih korisnika s odobrenim iznosom potpore od 620,8 milijuna kuna za ovaj tip operacije. Potpisano je i novih 20 ugovora iz tipa operacije 4.1.3 Korištenje obnovljivih izvora energije, kojoj je cilj povećanje neovisnosti poljoprivrednih gospodarstava o energentima te povećanje konkurentnosti smanjenjem troškova proizvodnje.

Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja za ovaj tip operacije do sada su ugovorena ukupno 94 projekta sa odobrenim iznosom potpore od gotovo 77 milijuna kuna.

Program ruralnog razvoja kreiran je i osmišljen uzimajući u obzir specifične potrebe naših poljoprivrednika, s namjerom usmjeravanja sredstava u unapređivanje poslovanja, a onda i ruralnih krajeva. Krajnji cilj svih nas je rast i razvoj hrvatske poljoprivrede odnosno održivi razvoj ruralnih dijelova Hrvatske. S obzirom na prirodnu uvjetovanost Hrvatske, poljoprivreda mora biti njezina snaga i okosnica gospodarstva, a unapređivanje i modernizacija, od samog pristupa pa do načina proizvodnje, polako ali sigurno prestaju biti samo mogućnosti i postaju neizostavni segmenti svakog poljoprivrednog gospodarstva, kao i korištenje obnovljivih izvora energije. Prilike za rast i razvoj su raznolike i brojne te sufinancirane bespovratnim EU sredstvima”, naglasila je prilikom potpisivanja ministrica Marija Vučković.

Dodala je da su za ovo programsko razdoblje putem natječaja na raspolaganje već stavili čak 97% raspoloživih sredstava što je nešto više od 17,5 milijardi kuna, a ugovorili gotovo 13,4 milijarde kuna potpore projekatima, odnosno oko 74% ukupno raspoloživih sredstava.