25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Za spremnost i opremljenost vinkovačkom HGSS-u 8.600 eura

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Odlična suradnja Grada Vinkovaca i HGSS Stanice Vinkovci nastavlja se i u ovoj godini. Kako bi doprinijeli opremljenosti i osposobljenosti naše stanice i bili sigurni u njihovu brzu, preciznu i snažnu zaštitu u najtežim uvjetima i na svim terenima, danas je potpisan sporazum vrijedan 8.600 eura.

Iz godine u godinu vinkovački HGSS-ovci sve više napreduju, sve više ulažu u svoje članove i opremu, sve više doprinose sigurnosti lokalne zajednice. Prepoznaje to i lokalna samouprava koja, kako je na potpisivanju sporazuma rekao zamjenik gradonačelnika Josip Romić, ima obvezu pomoći im koliko god može, budući da su oni ti koji dolaze kada je najpotrebnije.

„Puno smo sigurniji kada znamo da su oni tu. Hvala im na svemu što su do sada činili i čine, na nesebičnom trudu koji ulažu u našu sigurnost, a mi smo tu da im osiguramo sve što je potrebno kako bi oni mogli pomoći drugima. Koliko je bitna jaka i dobro obučena Hrvatska gorska služba spašavanja pokazuju nam i učestale prirodne nepogode nakon kojih oni prvi stižu pomoći unesrećenima”, rekao je Romić izrazivši nadu kako ćemo u budućnosti trebati što manje njihovih intervencija.

Iznos od 8.600 eura predviđen je za funkcioniranje stanice odnosno održavanje hladnog pogona koji uključuje režije, telefone, gorivo, registracije vozila i sve ono što je potrebno kako bi se oprema mogla staviti u funkciju.

Zlatko Becić, pročelnik vinkovačke stanice, pojašnjava nam kako broj akcija tijekom godine varira jer to je nešto što se ne može planirati, nikada ne znaju kad će ih pozvati. Naime, princip je takav da svim stanicama u Hrvatskoj ide poziv kada se dogodi nesreća, a onda voditelj akcije procjenjuje koliko ljudi i koji resursi mu trebaju.„Kod nas su prioritet potrage. Godišnje imamo desetak akcija tog tipa, a više od pola tih potraga vezano je za vodu. Opremamo se čamcima i drugom opremom za vodu jer smo okruženi velikim rijekama Dunavom i Savom, ali i brojnim manjim rijekama, jezerima i močvarama”, napominje Becić i dodaje kako su u procesu nabave podvodnog drona za pretragu korita rijeka. Cilj je smanjiti rizik roniocima koji onda neće morati ulaziti u vodu u svakoj akciji, već po potrebi.

Opremljenošću su zadovoljni, sada najviše rade zanavljanja jer je ponešto staro i 10 do 15 godina. „Nastojimo što više uvesti tehnike pasa i drugih resursa kako bi pojačali svoju kvalitetu, odnosno nadoknadili nedostatak ljudi”, istaknuo je.

Jedna od izazovnijih godina svakako je bila protekla. Nakon dva velika nevremena u srpnju, HGSS-ovci su imali veliku akciju u trajanju od dva tjedna, imali su, kaže pročelnik, oko 190 raznih intervencija uglavnom na visokim objektima – crkve, zgrade, antene i slično. Uključeno je bilo oko 150 ljudi, ne samo iz stanice Vinkovci nego iz još devet susjednih stanica.

Ne smijemo ne spomenuti ni kako HGSS Vinkovci ove godine slavi 15 godina postojanja kroz koje funkcioniraju i više nego dobro. Na razini županije većinom imaju između 25 i 30 članova, od čega je žena 25 posto. Kada se ne neku dojavu uključe i druge stanice ili cijeli HGSS, na raspolaganju bude više od 1000 ljudi. U njihovom timu su trenutno i dva psa u fazi obuke poslušnosti koji bi za godinu dana trebali dobiti licencu, a kroz šest mjeseci bi trebao stići još jedan četveronožni pomagač.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno