23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Za učenike i ove godine osiguran med hrvatskih pčelara

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Vlada je i za ovu školsku godinu odobrila Program “Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka” kojim će se provoditi edukacija djece u prvim razredima osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će se i bolji uvjeti za pozicioniranje meda s hrvatskih pčelinjaka na tržištu. Med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med. Projekt je to pak koji podupire Ministarstvo poljoprivrede s ciljem veće prepoznatljivosti meda proizvedenog na hrvatskim pčelinjacima, pomoću znaka Med hrvatskih pčelinjaka. Svaka staklenka koja se označava znakom Med hrvatskih pčelinjaka ujedno je označena i jedinstvenim serijskim brojem, putem kojeg pomoću internetske aplikacije koja je namijenjena potrošačima, na www.med.hapih.hr svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Nacionalna staklenka za med u prodaji je od 28. studenog 2018. godine, a od početka prodaje do danas Nacionalnu staklenku koristi 927 pčelara, prodano je ukupno 656.580 staklenki, a može se kupiti na 110 prodajnih mjesta diljem Hrvatske. U dvije godine održavanja u Programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola s ukupno 72.002 učenika prvih razreda kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Po dostupnim informacijama program je ispunio očekivanja i uputio djecu, a i roditelje na lokalne pčelare koji žive u njihovoj blizini. Preporuka je da se konzumiraju namirnice iz našeg okruženja jer su svježe i dobre, a na taj način pomažemo opstanak naših lokalnih proizvođača. Od samog pokretanja ovog projekta ideja je bila da se on proširi na sve učenike te da im med bude dostupan tokom cijelog školovanja”, priča nam dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak.

Napominje da pčelari naše županije proizvode velike količine kvalitetnog meda i svaki vid povećanja plasmana odmah prihvate te se u ovaj projekt ministarstva uključio veliki broj pčelara koji ispunjavaju tražene uvjete. “Veća korist od plasiranih količina meda je uspostavljanje bližeg kontakata sa svojim sugrađanima te sa njima u direktnom razgovoru uspostaviti povjerenje u naše proizvode. U programu Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka u 2019. godini na području Vukovarsko-srijemske županije sudjelovalo je 19 pčelara u 47 škola, odabranih od strane osnivača škola. Učenicima prvih razreda podijeljeno je ukupno 1.115 staklenki meda, volumena 370 mililitara”, ističe Čuljak. Naglašava da je najvažnija spoznaja oko Nacionalne staklenke da ona garantira potrošačima da je u njoj med koji su proizveli pčelari u našoj zemlji. Na prvi pogled ova staklenka to omogućava jer se razlikuje od drugih na tržištu, a zahvaljujući ministarstvu poljoprivrede koje je u suradnji sa Hrvatskim pčelarskim savezom puno učinilo u promociji staklenke i njenoj prepoznatljivosti kod potrošača.

Ova godina i za pčelare je nepredvidiva i zahtjevna, zanimalo nas je stoga kako se pčelari snalaze u vrijeme pandemije, te što se može očekivati od ove, vremenski u najmanju ruku neobična godine.

Priča nam da se, na žalost, ova godina pokazala prilično zahtjevnom. “Epidemija je pred pčelare postavila velike izazove jer nam je bilo ograničeno kretanje. No, Hrvatski pčelarski savez na vrijeme je uočio problem i u suradnji sa ministarstvom pravodobno reagirao tako da svi pčelari koji su pravodobno podnijeli godišnju dojavu pčelinjih zajednica nisu imali problema kod dobivanja propusnica za odlazak na svoje pčelinjake. Ponovo se pokazalo da je neophodno evidentirati sve pčelinjake i da od toga svi imaju koristi”, kaže Čuljak i napominje da nije samo epidemija zadavala glavobolje pčelarima već se za to pobrinula i priroda. Pčelarska godina je, ističe, počela lijepo i svi su očekivali dobre uvjete i napokon dobro medenje. No, vremenske neprilike pobrinule su se da na pojedinim lokacijama prinosi budu drastično smanjeni. Samim tim pčelari su umjesto da su nešto izvrcali morali prihranjivati svoje pčele da ih održe na životu i da ih pripreme za zimovanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno