U organizaciji Veleučilšta Lavoslava Ružičke Vukovar i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Vukovaru se danas i sutra održava 9. međunarodna konferencija “Razvoj javne uprave” u čijem radu sudjeluje niz istaknutih stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Tematska područja koja će biti izložena na konferenciji odnose se na načela javne uprave, izazove i perspektive javne uprave, učinkovito upravno sudovanje, reformu teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske, elektroničko poslovanje javne uprave i javne informacije, funkcioniranje u europskom upravnom prostoru, upravljanje javnim politikama, fiskalnu decentralizaciju i proračunsko pravo, financiranje javne uprave te upravljanje ljudskim potencijalima.

Pozdravljajući sudionike konferencije, dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke Željko Sudarić podsjetio je kako na vukovarskom veleučištu studira oko 850 studenata od kojih 250 na Upravnom studiju. Kroz kvalitetno obrazovanje budućih službenika u javnoj upravi činimo sve kako bi Hrvatska dobila modernu, učinkovitu i transparentu javnu upravu na zadovoljstvo građana i to je naš osnovni cilj”, kazao je dekan Sudarić.

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac najavila je kako bi do kraja mandata Vlade Andreja Plenkovića Hrvatska trebala dobiti učinkovitu i modernu javnu upravu. “Ono što slijedi je povjeravanje poslova državne uprave županijama što će rezultirati bržom i učinkovitijom javnom upravom. Riječ je je o mjeri koja će biti započeta i završena u ovoj kalendarskoj godini. Očekujemo usvajanje Zakona o sustavu državne uprave kroz nekih dvadesetak dana. Čeka nas veliki posao i mogu reći da je to test za cijelu javnu upravu.”, kazala je Rimac.

Po riječima povjerenika za informiranje Republike Hrvatske Zorana Pičuljana, javni uprava i javni servis su ono što svaku državu čini uređenom, demokratskom i dobrom državom i u tome dijelu Hrvatska mora još puno napraviti.

“Hrvatska mora osnažiti svoju upravu, a poslove javne uprave istaknuti kao poziv koji je jednako vrijedan kao nastavnički i sudački i za takva radna mjesta moraju konkurirati i moći doći na njih samo oni koji su najbolji.”, kazao je Pičuljan dodajući kako se cjelovita reforma javne uprave u Hrvatskoj nažalost odgađa cijelo vrijeme te se pribjegava parcijalnim rješenjima.