U vijećnici Općine Stari Jankovci danas je održana završna konferencija u sklopu projekta „Unapređenje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža“ – competenceNET na kojoj su prezentirani rezultati projekta te predstavljeni Centri kompetencija.

Nakon dvije godine uspješno je priveden kraju projekt „competenceNET“ koji je za cilj imao unaprijediti održivi ekonomski razvoj u tri države – Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Projektu su s hrvatske strane priključene Općina Stari Jankovci i Općina Tovarnik koje su primjenom inovativnih modela i pristupa ojačala konkurentnost lokalnih malih i srednjih poduzeća.

Kako nam je pojasnila Anita Jakovljević, voditeljica projekta s hrvatske strane, ideja projekta je bila unaprijediti poslovne kompetencije nezaposlenih mladih osoba, unaprijediti znanje i vještine mikro, malih i srednjih poduzeća o uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanje te razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora. Općina Stari Jankovci, dobila je, između ostalog, uspostavu Centra kompetencija, ustanovu u kojoj će se moći razvijati poslovne kompetencije i gdje će biti pružena podrška malim i srednjim poduzetnicima. U ovom slučaju, to su prvenstveno gospodarstvenici i poljoprivrednici.

„Provedena je obuka Otvaranje i upravljanje startup poduzećem i kroz nju smo educirali 16 polaznika. Oni su naučili prve korake koji su im potrebni u osnivanju početničkog poduzeća, na što sve trebaju paziti, imali su priliku samostalno izraditi svoj poslovni plan i kroz studije slučaja vidjeti kako to funkcionira. Osim obnove zgrade sadašnjeg Centra kompetencija, nabavljeni su laptopi, pametne ploče, projektor, platno i kamera“, pojasnila je voditeljica Jakovljević.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 670.619,24 eura, od čega EU financira 85 posto, dok 15 posto sufinanciraju partneri na projektu. Projekt s naše strane iznosio je preko 194 tisuće eura, od čega je iz Ministarstva financirano 85 posto.

 „Sa zadovoljstvom mogu reći da su svi partneri realizirali sve planirane aktivnosti, čak i u punoj većoj mjeri. U Žepču smo otvorili prvi Centar poslovnih kompetencija za cijelu BiH što predstavlja jedan značajan pomak u razvoju kompetencija radnika i u samoj pomoći poduzećima da nađu svoje mjesto na tržištu. To je radila i hrvatska strana jer smo slijedili strategiju regionalnog razvoja“, rekao je Jugoslav Sarajlić, voditelj projekta CompetenceNET ispred vodećeg partnera, Razvojne agencije Žepče.

Na današnjoj završnoj konferenciji projekta sudjelovao je i načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević koji nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima, pa je ovom prilikom istaknuo sljedeće:

„Još prije nekih 5 godina detektirali smo problem malih poljoprivrednika s malim poljoprivrednim površinama i kao odgovorna lokalna samouprava 2013. godine smo, uz Povelju o suradnji s Općinom Žepče, upustili smo se u ovaj projekt kako bi pomogli upravo našim malim i srednjim poljoprivrednicima. Paralelno s time smo suosnivači Agroklastera kako bi proizvođačima pomogli u plasmanu njihovih proizvoda na tržište, a kruna našega rada je Centar kompetencija u kojemu su već najavljene brojne radionice“.