U Nacionalnom stožeru civilne zaštite danas su održali sastanak povodom donošenja novih mjera koje na snagu stupaju sutra, a nakon sastanka zaključke su predstavili na konferenciji za medije. Ministar Vili Beroš poručio je kako je osnovni izazov zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje, te dodao da je sada red na aktivaciji od ranije postojećih planova kako bi povećali kapacitete. “Između ostalog, donijeli smo odluku o aktivaciji Arene. Virus nas ne može zaraziti ukoliko mu mi to ne dopustimo”, dodao je Beroš ističući važnost poštivanja mjera.

Ministar Božinović naglasio je pak kako prvo želi istaknuti odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja u razmaku od 2 metra u zatvorenom prostoru, odnosno 1,5 metar na otvorenom.

“Nužne epidemiološke mjere koje se nalažu su zabrana održavanja svih manifestacija i okupljanja gdje je više od 50 osoba. Na svadbenim svečanostima i pogrebima može biti prisutno 30 osoba. Na ostalim privatnim okupljanjima najviše 15 osoba. Sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja. Samo svadbene svečanosti smiju se održavati do ponoći, a ostala javna okupljanja dozvoljena su samo do 22 sata. Obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba. Obveza pisane evidencije sudionika na okupljanjima na kojima je više od 15 osoba. Zabrana prodaje alkoholnih pića od 00:00 do 6:00 sati. Obveza nošenja maski na otvorenom kada nije moguće održavanje razmaka od 1,5 metara. Maske su obavezne i na grobljima zbog blagdana Svih svetih. Nadalje, obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, za njih postoje posebni protokoli, a poslodavci su dužni zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju simptome koji bi mogli upućivati na Covid”, istaknuo je Božinović, prenosi Večernji list.

Treba napomenuti i kako su ove mjere na snazi idućih 14 dana, nakon čega će se ponovno odlučivati o eventualnom ukidanju ili produženju, a lokalni stožeri mogu primjenjivati samo strože mjere od ovih.