18 C
Vinkovci
Utorak, 6. lipnja 2023.

Zadržati mlade obitelji u Jarmini glavni je cilj čelnika Općine

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Proračun Općine Jarmina za 2023. godinu iznosi 2,6 milijuna eura. Među kapitalnim ujedno i prioritetnim projektima, početak je izgradnje kanalizacijske mreže, najavljuje načelnik Goran Ileković.

„Najvažnije je svim aktivnostima, poticati demografski oporavak, zapošljavanje i zadržati mlade na prostoru Općine. Zadovoljni smo. Trudimo se, dajemo sve od sebe, prijavljujemo se na natječaje i uvijek smo na raspolaganju mještanima dajući svoj maksimum ovisno o potrebama i mogućnostima”, iskreno će čelnik općine na sjeverozapadu Vukovarsko-srijemske županije koja također bilježi pad broja stanovnika 17,74%. Naime, 442 Jarminčana manje je po posljednjem Popisu stanovništva iz 2021. godine.

Danas ondje svoj dom gradi 2 458 mještana.

FOTO: Općina Jarmina

Puno je manjih projekata koji slažu mozaik kvalitete života. Od komunalne infrastrukture, Ileković ističe završetak asfaltiranja u Ulici Nikole Tesle, interaktivno informativno sučelje, uređenje središta mjesta s klupama i koševima za otpatke, izgrađeno moderno dječje igralište, nove klupe kod ambulante, ali i na mjesnom groblju do izgradnje javne rasvjete u ulicama bana Jelačića i Ivana Zajca.

„U sklopu realizacije poboljšanja materijalnih uvjeta u vrtiću, opremili smo ga s pet setova klupa, ploča, dvije tende, a prije desetak dana završen je i Streetworkout park odnosno vanjsko vježbalište”, ističe prvi čovjek Općine Jarmina. Dodaje kako je, u sklopu Mjere odvojenog prikupljanja otpada, u tijeku postavljanje pet setova edukativnih spremnika za razvrstavanje otpada.

„U iščekivanju smo potpisivanja Ugovora za nastavak izgradnje ceste u Strossmayerovoj u vrijednosti 2,2 milijuna kuna odnosno gotovo 300 tisuća eura, očekujemo i rezultate natječaja za rekonstrukciju malonogometnog igrališta kojeg nam je želja presvući s antistres podlogom, prijavili smo na natječaj rekonstrukciju Doma kulture, a u planu je izgradnja šetnice i biciklističke staze vrijedne 3,8 milijuna kuna”, najavljuje.


FOTO: Općina Jarmina

U protekloj godini, Jarmina je rasla za 22 novorođena stanovnika. U novoj, do sada, tek jedan pristigli zahtjev. Nažalost, trend starenja stanovništva, pospješen migracijama, nije ih mimoišao pa omjer novorođenih, umrlih i iseljenih nije razmjeran. Stoga je i ova Općina dio svojih proračunskih sredstava, u sklopu socijalno-demografskih mjera, izdvojila u svrhu oporavka. U tom smislu, s oko 100 000 kuna, osnovnoškolcima osiguravaju radni materijal. Sufinanciraju prijevoz srednjoškolcima, a redovite studente rado potiču izdašnim stipendijama.

„Stvarno sam ponosan jer smo dodijelili 28 stipendija od po 100 eura mjesečno našim studentima. Ukupno, to je 28 000 eura odnosno 1000 po studentu raspoređenih isplatom kroz deset mjeseci”, istaknuo je podsjetivši kako nisu zaboravili ni najmlađe pa sufinanciraju vrtić za prvo dijete sa 750 kuna, drugo 1 150, a treće, četvrto, kamo sreće da ih je više, kaže, u 100% iznosu odnosno besplatno.

Zadovoljan je i suglasjem u Općinskom vijeću čija svrha je, ističe načelnik, raditi u interesu svih mještana.

„Držim se one svoje da za mene nema ni crvenih ni žutih ni plavih. Bitan je interes mještana Općine Jarmina zbog čega smo tu. Time se vodim, i na to podsjećam”, zaključuje Ileković.

Nastavljaju u korak s izazovima vremena, a kako bi, u konačnici zadržali mlade obitelji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno