Foto: Marina Uzelac
Kompilacija “Zagreb Calling: Generacija bez refrena” okupila je na jednom mjestu deset alternativnih zagrebačkih bendova. Danas predstavljamo Ivana Grobenskog i “Kmica kmici grize repa”!
“Pjesma je zapravo nokturno i bavi se jednom od najstarijih tema iz književnosti – kako stvari koje pod danjim svjetlom doživljavamo sasvim uobičajeno i benigno postaju zlokobne kad padne mrak. Tekst je inspiriran mitologijom Prekodravlja i djelomično Sudetinom kratkom pripovijetkom “Mor” koju smo čitali za lektiru. Verziju pjesme koja se pojavljuje na kompilaciji je aranžirao Leo Beslać vodeći se maksimom “tri akorda i istina” koju je pretvorio u “3 sintesajzera i istina”.”
Spot je nastao tijekom snimanja ploče u zagrebačkom Ksetu, a snimao ga je Bojan Koštić.
Jedan od primarnih ciljeva Zagreb Callinga je bio pokazati i dokazati da Hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu. Kompilacija je već dobila pohvale i kritičara i publike, a glazbenici s nestrpljenjem iščekuju koncerte na kojima će biti i pjesme sa “Zagreb Callinga”.
Ivan Grobenski je na sceni jednako dugo koliko i nije bio na sceni, a od 2017. pričaju da je odmetnik u kantautorskim vodama. Objavio je tri samostalna albuma (“Lessons in Life and Love”, “On Death & Other Problems” i “Siromahi & Lazari”), tri albuma uživo (“Live Lessons”, “IG and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” i “Zacharana Mochvara FB Live Session”) i “Island Life” EP.  Ivan Grobenski nikada ne uspijeva imati stabilnu postavu benda dulje od 6 mjeseci, a trenutno je oformio sasvim novu postavu s kojom uskoro planira nekoliko premijernih koncerata novog materijala uživo, kako kaže, pred zaraženom publikom s negativnim testom i bez simptoma.
Uz Ivana Grobenskog, na ploči sviraju i Porto Morto, Truth≠Tribe, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.
“Zagreb Calling: Generacija bez refrena”  objavljena je 5. svibnja na vinilu i digitalnim servisima.