Foto: EMSC

Danas nešto prije 10 sati područje Zagreba pogodio je potres jačine 3.2 po Richteru, epicentar kojeg je bio u blizini Markuševca, izvijestila je državna Seizmološka služba.

Seizmografi Seizmološke službe jutros su zabilježili dva potresa kod Markuševca. Prvi se dogodio u 9 sati i 52 minute, a drugi u 9 sati i 59 minuta. Prvi potres bio je umjeren, magnitude 3.2 prema Richteru i osjetio se diljem Zagreba i okolice. Drugi potres bio je slab, magnitude 2.3 prema Richteru te se osjetio u epicentralnom području i sjevernom dijelu grada. Zagrepčani javljaju da se potres osjetio u raznim dijelovima grada, da je bio prilično jak te da je tutnjava bila glasna, piše Večernji list. Daju i da su mnogi iznenađeni jačinom potresa jer su imali osjećaj kao da se radi o jačem.

Tomislav Fiket iz Seizmološke službe objašnjava da se nakon jakog potresa koji je zatekao Zagreb očekivalo više potresa između 3 i 4 po Richteru, što bi značilo očekivano smirenje nakon takvog jačeg potresa.

“Takvih je potresa manjkalo, nismo ih imali, i sada je došao ovaj jutrošnji, tako da je lako moguće da je riječ upravo o takvom smirivanju situacije, jer se dogodio ispod epicentralnog područja, znači da nije stvar u drugoj, dodatnoj aktivaciji nekog rasjeda sa strane. Lako je moguće da je to samo nadoknada onoga čega nije bilo u proteklom razdoblju. S druge strane, nema jamstva da se neće jednom dogoditi jači potres, snažniji i od onoga koji se dogodio. Moramo biti svjesni da živimo na teritoriju na kojem je takav potres moguć. Pravila nema, nitko ne zna hoće li se taj potres dogoditi ili neće, ne mogu se ni iz ovoga izvući zaključci. Upozorio bih građane da nastoje biti smireni, da ne izlijeću van zbog panike jer dok traje potres glavni je problem u tome što mogu padati crjepovi i žbuka”, rekao je za Večernji list Tomislav Fiket.