- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima XXVII. sezonu Vinkovačke glazbene scene otvorio je s dva koncerta, nedjeljnim online nastupom pijanistice Yoko Nishii i sinoćnjim gostovanjem Zagrebačkog kvarteta u crkvi Sv. Euzebija i Poliona.

Tradicija Zagrebačkoga kvarteta seže u davnu 1919. godinu kada je osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, a kroz 102 godine kroz ovaj je ansambl prošlo 40-ak ponajboljih hrvatskih glazbenika. Danas djeluju u sastavu: Martin Krpan, violina, Davor Philips, violina, Hrvoje Philips, viola, Martin Jordan, violončelo.

Zagrebački kvartet, u kojemu su i dva rođena Vinkovčanina, braća Davor i Hrvoje Philips, ovaj put vinkovačkoj publici predstavio se djelima Jure Tkalčića, Dmitrija Šostakoviča i Felixa Mendelssohna.

Unatoč pandemiji novoga koronavirusa ovaj ansambl uspio je zadržati kontinuitet nastupanja pa čak i izvan Hrvatske.

„Situacija je trenutno takva kakva je. Zbog svih tih epidemioloških mjera publike je, naravno, manje, ali nama je važno da i dalje radimo, da i dalje sviramo i bez obzira na to što je publike manje, oni koji dođu sigurno mogu očekivati vrhunske koncerte. Mi aktivno sviramo cijelo ovo vrijeme čak dosta i putujemo van države i uz sve te mjere i testove,ipak radimo, nismo stali, a mislim da će vrlo brzo sve opet doći na staro”, istaknuo je ovom prilikom Davor Philips,

Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture i medija, a Ogranak MH u Vinkovcima, zahvaljuje i župi Sv. Euzebija i Poliona na suradnji u organizaciji ovoga gostovanja.