7 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Zahtjevnu stazu prešao za pet sati i postao 10. najspremniji policajac u Hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U znak sjećanja na ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije – Policijske uprave brodsko-posavske Šimu Đamića, 11. rujna održan je drugi po redu memorijal „Šimo Đamić“. Memorijal je okupio 61 natjecatelja, a u utrci za najspremniju pripadnicu i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova ponovno je bio i pripadnik interventne jedinice policije PU Vukovarsko-srijemske Antonio Rončević.

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove je godine dobilo najspremnijeg pripadnika i pripadnicu. U 2. memorijalu „Šimo Đamić“ sudjelovao je 61 natjecatelj, od kojih 59 policajaca i, kao i prethodne godine, 2 policajke. Kroz opću i specijalnu tjelesnu pripremu policajke i policajci susreli su se s raznim policijskim disciplinama, a svi sudionici natjecanja morali su pokazati veliko samopouzdanje, visoki stupanj tjelesne snage, izdržljivosti, koordinacije, motoričkih sposobnosti te znanja iz navigacije i snalaženja u prostoru.

Već 8. rujna u obučnom centru u Spačvi na svoj put krenuli su policijski kandidati gdje su prošli zahtjevne kvalifikacije u vještinama gađanja iz kratkog naoružanja i jurišne puške, veslanja kanuom, poznavanja samoobrane te poznavanja zakonskih propisa. Nakon kvalifikacija formirana je konačna startna lista. Start utrke bio je prošlogodišnji cilj, odnosno iz mjesta Tomica preko obronaka Dilj gore do konačnog cilja u mjestu Sibinj, kojim su natjecatelji morali proći stazu dugu oko 30 km. Korištenjem samo kompasa i topografskih zemljovida, pripadnici su morali što brže savladati postavljene prepreke i izvršiti zadatke u najkraćem mogućem roku. Najspremniji hrvatski policajac je Zoran Mamuzić, a na drugom i trećem mjestu pratili su ga Krešimir Šimić i Nikola Tomić. Ova godina je posebna jer su se među natjecateljima pronašle dvije policajke koje su uspješno svladale sve prepreke ovoga natjecanja i uspješno došle do cilja, a to su Ines Matec Mamuzić i Antonija Radeljić. Među njima je bio i Antonio Rončević, jedini predstavnik PU vukovarsko-srijemske, pripadnik interventne jedinice policije.


Pod iznimno visokim temperaturama, sa startnim brojem 44, stazu dugu 33 km, noseći opremu tešku oko 10kg, jurišnu pušku, po brdovitom i teško pristupnom terenu, izvršavajući složene zadaće kao što su alpinizam, prelazak vodene prepreke, orijentacija u prostoru, veslanje, prelazak preko užadi, bacanje dimne bombe, Antonio je stazu prešao za 5 sati te na cilj u ušao kao 10. najspremniji policajac u Hrvatskoj.

„I ove godine, kao i prošle, konkurencija je bila iznimno jaka, sve su to bili sposobni i najspremniji policijski službenici svojih policijskih uprava. Međutim, tijekom cijele utrke imali smo natjecateljski duh i jedni drugima smo bili moralna podrška“, rekao je Rončević koji je u službi već 24 godine. Istaknuo je kako sudjelovanje u utrci njemu pričinjava osobno zadovoljstvo jer pomiče neke svoje granice. „Tek u ekstremnim uvjetima čovjek zapravo shvati koliko je psihički i fizički jak, što i dokazuje ostvareni rezultat“, dodao je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno