24 C
Vinkovci
Nedjelja, 22. svibnja 2022.

Zahvala djelatnicima vinkovačkog rodilišta i udruzi Agape

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić danas je u svom uredu primio voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju u vinkovačkoj bolnici dr. Zvonimira Juzbašića i primalju Gordanu Kucljak ujedno i predsjednicu Udruge za informiranje i podršku budućim majkama Agape Vinkovci. Želja je bila zahvaliti njima i svim djelatnicima na svemu što čine i u ovim otežanim uvjetima rada u kojima u 2021. godini iz vinkovačkog rodilišta stižu i jako dobre vijesti. Lani su, naime, imali 735 poroda, a u odnosu na 2020. rođene su 44 bebe više. Gotovo polovica od njih male su Vinkovčanke i Vinkovčani kojih je u 2020. rođeno 218, a u 2021. godini 237, što je gotovo jedan cijeli razred više.

„Brojke govore da idemo nekim dobrim stopama i raduje podatak što možemo govoriti barem o jednom razredu više koji će se dogoditi kroz nekih šest, sedam godina. Mi se trudimo doprinijeti da se ljudi odluče za više djece, a nastojimo im pomoći od onih prvih dana pa kroz vrtičku dob i dalje kroz cijelo školovanje”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

U tom kontekstu, kazao je, Grad skrbi i značajno ulaže u vrtiće i osnovne škole kojima je osnivač, a roditelje pomaže kroz različite programe od rođenja djeteta pa do studentskih dana.

„U svakom trenutku promišljamo da trebamo olakšati i roditeljima i naravno doprinijeti i samoj djeci, a nadamo se da ćemo svake godine imati barem ovakve male skokove, ako ne i veće, i ići u jednu pozitivu u budućem razdoblju”, istaknuo je Bosančić.

„Nakon dugog niza godina bilježimo porast broja poroda znači i broja novorođene djece. Voljeli bi da je to i više, ali i ovo je ipak nekakav pomak. Ako je to i neka naznaka za ubuduće, bit će to dobro. Naša lokalna zajednica, Grad i Županija, trude se da nam pomognu da učinimo i rodilište i odjel opremljenijim i pristupačnijim kako bi se žene tamo ugodno osjećale”, istaknuo je dr. Zvonimir Juzbašić.

„Primalje su se dobro snašle i u ovim pandemijskim uvjetima, navikli smo se na sve i jednostavno živimo i radimo s tim. Također, mi smo jedna od bolnica koje su dozvolile pratnju pri porodu i u ovom pandemijskom vremenu, a to rodiljama puno znači pa nam osim naše dolaze i one iz Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije. U udruzi kojoj je ovo četvrta godina rada, imamo sve više i više trudnica pogotovo od kako nema tečaja u Domu zdravlja zbog epidemiološke situacije, koje dolaze kako bi nešto naučile i pripremile se za porod”, istaknula je Gordana Kucljak.

U najboljim godina po broju rođenih, inače, u vinkovačkom rodilištu bilo je i do 2000 poroda, a bilo je to u prijeratnim godinama. Za vrijeme Domovinskoga rata taj broj pada ispod 1000 da bi  1997., 1978. porastao do nekih 1800 poroda. Negdje od 2000. pak slijedi kontinuirani pad broja poroda i broja rođenih, istaknuo je dr. Zvonimir Juzbašić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno