25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

Zahvaljujući novom Batmanu Nirvanin “Nevermind” ponovno na vrhu

Više od autora

- vl promo-


Kultni Nirvanin album “Nevermind” – objavljen 24. rujna 1991. – i trideset godina poslije doživljava nove uspjehe! Rastući interes za Nirvanom i zabilježena povećana slušanost stiže kao još jedna potvrda da su Kurt Cobain, Krist Novoselić i Dave Grohl jedni od najuspješnijih i najutjecajnijih glazbenika svih vremena.

Povratkom na vrh ljestvica slušanosti, “Nevermind” je oživio integritet i strast rock ‘n’ rolla čime nastavlja biti jedinstvena inspiracija obožavateljima i glazbenicima tijekom posljednja tri desetljeća – kao što će bez sumnje biti i generacijama koje tek dolaze. Novi, i najaktualniji, val interesa za Nirvaninim drugim studijskim albumom ovog je puta potaknula pjesma “Something In The Way” iskorištena u uvodu i odjavi novog Batmana.

Zahvaljujući dvostrukom pojavljivanju u Matt Reevesovom hit filmu o jednom od omiljenih superjunaka “Something In The Way” ovih je dana ponovo na vrhu slušanosti. Već u prva četiri dana nakon što je film prvi puta prikazan zabilježen je porast u preslušavanju pjesme od 734 posto, a posebno je zanimljivo istaknuti da u jednom trenu porast povećao na čak 1200 posto! Osim toga, zanimljiva je i izjava redatelja filma kako su Kurt Cobain i Nirvana kao inspiracija uvelike utjecali na proces nastanka filma te da su znatno oblikovali novu viziju mračnog superjunaka koji se od nedavno može vidjeti na velikim ekranima diljem svijeta.

U međuvremenu, Geffen Records (koji je dio Universal Music Groupe) obilježava 30. godišnjicu izlaska legendarnog “Nevermind” albuma s nekoliko reizdanja u više formata. Sveukupno 94 audio i videozapisa, od kojih 70 dosad nije objavljeno, okupljeni su u različitim formatima: počevši od Super Deluxe izdanja pa do digitalnog, CD-a i vinilnog izdanja.

Među spomenutim prethodno neobjavljenim materijalom nalaze se četiri snimke koncerta koje dokumentiraju Nirvanin povijesni uspon na pozornicu – Uživo iz Amsterdama, Nizozemska (snimljeno 25. studenog 1991.), Uživo iz Del Mara, Kalifornija (snimljeno 28. prosinca 1991.), Uživo iz Melbournea, Australija (snimljeno 1. veljače 1992.) te Uživo iz Tokija, Japan (snimljeno 19. veljače 1992.).

Sve četiri nove, remasterirane snimke čuvenih koncerata uključene su u Nevermind Super Deluxe izdanjima – dostupnima u vrhunskim vinilnim, CD i Blu-ray izdanjima HD kvalitete.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno