Uslijed borbe s nevidljivim neprijateljem – koronavirusom, Vukovarsko srijemska županija je do sada iz sredstava Proračuna preko županijskog Stožera civilne zaštite, pomogla nabaviti zaštitnu opremu svim gradskim i općinskim stožerima te svim žurnim službama zbog dodatne zaštite u njihovom radu.

Sveukupno je utrošeno oko 500.000 kuna za nabavku potrebne opreme, a od toga samo za zaštitne maske za zdravstveno osoblje izdvojeno je oko 238. 000 kuna, stoji u priopćenju.

Isto tako, županijski Stožer u suradnji s Nacionalnim stožerom RH provodi brojne aktivnosti u poduzimanju mjera zaštite stanovnika županije.

Stožer je osigurao rad tri ambulante pri domovima zdravlja sa izdvojenim radom za potencijalnu sumnju na koronavirus i to u  Vinkovcima, Vukovaru, Županji te njihov rad od 0 do 24 sata te je organiziran i rad sustava zdravstva u dijelu davanja propusnica.

U suradnji s  Upravnim odjelom za poljoprivredu osiguran je sustav kako bi OPG-ovi što kvalitetnije funkcionirali u nastalim uvjetima.

U domovina za starije i nemoćne  na području županije izdane su jasne i precizne upute te osigurano funkcioniranje istih uz maksimalne mjere opreza.

Potom je osigurana karantena za strane državljane, koji su se zatekli na području naše županije te je osigurana karantena i za vozače kamiona koji su izdvojeni iz konvoja ili su kao pojedinačni na utovaru/istovaru na području naše županije.

Od dnevnih aktivnosti važno je istaknuti: dnevna analitika propusnica, obavljenih nadzora nad radom trgovina, kao i zahtjeva i zamolbi.

Osim toga, Stožer daje redovite odgovore i tumačenja koja dolaze na mail ili telefon, redovito praćenje rada lokalnih stožera i davanje uputa prema zahtjevima, zatim dnevno uključivanje u komunikacijski sustav civilne zaštite sa zahtjevima i upitima te daje redovita dnevna izvješća za javnost.