Kontaktirajte nas

Vijesti

Zajedničko sjećanje

Objavljeno

-

Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci naslijednica je Vinkovačke čitaonice koja je osnovana 1875. godine, najteže je stradala u Domovinskom ratu 1991.godine. U povodu 25. godišnjice stradanja Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci sinoć je održano zajedničko sjećanje na taj tragični događaj uz izložbu fotografija. Nazočne je pozdravila i uvodno govorila ravnateljica Knjižnice Emilija Pezer. O tim tragičnim događajima govorili su Marko Landeka, član Kriznog stožera 1991. godine, Martinka Sučić, jedna od knjižnjičarki u vinkovačkoj knjižnici 1991. godine i Josipa Miljak, vršiteljica dužnosti ravnateljice Knjižnice 1992. godine. O stradanjima i žrtvama u Domovinskom ratu govorio je Ante Nazor iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Sjećajući se tih događaja gradonačelnik Vinkovaca i saborski zastupnik dr. Mladen Karlić rekao je kajo će vrlo brzo knjižnica dobiti primjeren prostor u Hrvatskom domu. Sjećanju je nazočila i Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula veliki značaj vinkovačke knjižnice u razvoju kulture Hrvatske. Obnova spaljene Knjižnice započela je 24. veljače 1992. godine dok su gradom još uvijek odjekivale eksplozije. Odlukom Izvršnog vijeća Skupštine općine Vinkovci Knjižnici je dodijeljena zgrada u Gundulićevoj ulici broj 6, gdje se nalazi i danas.

Vijesti

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Objavljeno

-

Napisao/la

    4 pregleda

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine Nuštar u školskoj godini 2021./2022.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu može ostvariti svaki učenik/ca osnovne škole koji zajedno s jednim roditeljem/skrbnikom ima prebivalište na području općine Nuštar.

Roditelj/skrbnik učenika/ce  osnovne škole podnosi ispunjeni obrazac Zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane naknade u školskoj godini 2021./2022. (obrazac se može pronaći na stranicama Općine Nuštar www.nustar.hr, podići u Općini Nuštar, Trg dr. Franje Tuđmana 1, 32221 Nuštar na samom ulazu ili zatražiti na email adresi nustar-opcina@vu.t-com.hr ). Također, potrebno je podnijeti obostranu presliku osobne iskaznice ili uvjerenje o prebivalištu za jednog roditelja/skrbnika i učenika te kopiju tekućeg računa. Ukoliko roditelj ima više djece dovoljno je podnijeti 1 zahtjev i njemu navesti svu djecu.

Zahtjevi se podnose u Općini Nuštar radnim danom od 2. do 20. kolovoza 2021. godine od 9 do 12 sati u predvorju Općine, putem  e-mail adrese Općine nustar-opcina@vu.t-com.hr ili poštom na adresu: Trg dr. Franje Tuđmana 1, 32221 Nuštar.

Podsjetimo, na prijedlog Hrvoja Drinovca, načelnika Općine Nuštar, Općinsko vijeće sinoć je većinom glasova usvojilo Odluku o dodjeli jednokratnih novčanih naknada za učenike osnovne škole s prebivalištem na području Općine Nuštar u školskoj godini 2021./2022.

Prema ovoj odluci učenicima prvih razreda bit će isplaćena naknada u iznosu od 1.000 kuna, dok će učenicima od 2. do 8. razreda biti isplaćena naknada u iznosu od  700 kn.

Nastavi čitati

Aktualno

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Objavljeno

-

Napisao/la

    147 pregleda

Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put jednu od svojih izvedbi upriličili su u dvorištu tzv. Đurđevića kuće, autohtone obiteljske gazdinske šokačke kuće u središtu Retkovaca, a ovaj put predstavili su se premijerom predstave “Čudo u Poskokovoj Dragi” Ante Tomića.

Ali nije ambijent u šokačkom “štihu” bio ono što je obilježilo novu premijeru Kazališta “Mika Živković” Retkovci jer nije riječ o ambijentalnoj predstavi nego o predstavi na klasičnoj pozornici postavljenoj na otvorenom prostoru. Ono što obilježava ovu predstavu je posve originalna adaptacija i prilagodba teksta koji je nastao prema romanu Ante Tomića u dramatizaciji Željke Udovičić Pleština. A novu adaptaciju i prilagodbu, kao i režiju, potpisuje Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta “Mika Živković” Retkovci.

Ova urnebesna komedija, čija je radnja izvorno smještena u Dalmatinsku zagoru, prije više od pet godina već je postavljena na retkovačkim kazališnim daskama, a sada je došla ponovno kao potpuno novo “čudo”.

“Ovoga puta nije riječ o obnavljanju one predstave od prije pet godina nego zaista o novom premijernom naslovu. Naša prvotna ideja je bila obnoviti predstavu jer smo nakon svega što nas je zadesilo u ovoj pandemiji željeli okupiti praktički cijeli ansambl i pokazati svu glumačku raskoš retkovačkog Kazališta, a ova predstava ima zaista velik ansambl sa čak 19 glumaca. Međutim, kako je priča krenula tako sam shvatio da svoj redateljski koncept želim u potpunosti nadograditi i osvježiti i tako je nastala jedna potpuno nova priča u kojoj je radnja predstave prilagođena i smještena u kontinentalnu Hrvatsku, u ravnicu, tamo negdje iznad Rakovice. Vjerujem kako će se ova naša nova predstava svidjeti publici”, istaknuo je Marko Sabljaković uoči premijere i nije pogriješio.

Naime, publika koja se okupila na premijeri potpuno očekivano, jer su retkovački kazalištarci odavno izgradili renome koji je dostigao sam vrh hrvatskoga kazališnog amaterizma, odlično je prihvatila novo retkovačko “čudo”, koje će bez sumnje i dalje plijeniti pozornost gdje god Retkovčani budu gostovali.

Uslijed poznatih okolnosti epidemije COVID-19 ova predstava prva je premijerna izvedba Retkovčana unazad dvije godine, a u brojnoj postavi okupili su se: Antun Brajković, Zdravko Šinjori, Dominik Kožul, David Kožul, Nikolina Benačić, Dražen Matijašević, Emily Bagarić, Sara Franić, Laura Benačić, Katarina Prošenski, Josipa Jurković, Katica Štefančić, Marija Mrvičin, Dijana Ivkov, Kristina Prošenski, Lana Mlinarić, Ena Mlinarić, Mira Šutalo, Marko Sabljaković i Dijana Ivkov.

Scenografiju predstave osmislio je Dražen Matijašević, a izradio ju je Stolarski obrt „Mikuš“, Ivankovo. Izbor kostima potpisuje Marija Pletikosić, a dizajn rasvjete Goran Krznarić, voditelj rasvjete i tona. Izbor glazbe načinili su Marko Sabljaković i Tihomir Ivanetić. Obradu tona potpisuju Rockoko Studio i Goran Krznarić, šminku Ružica Miler, a dizajn plakata i knjižice Mirela Andabak. Urednik i lektor knjižice je Matej Delaš.

Nastavi čitati

Aktualno

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

Objavljeno

-

Napisao/la

    283 pregleda

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja Vinkovačkog plivačkog kluba.

Malu školu plivanja Vinkovačkog plivačkog kluba kroz projekt Hrvatska pliva  sufinancira Ministarstvo turizma i sporta. Program škole namijenjen je dječjoj dobnoj skupini od 5 do 14 godina starosti, a u pet grupa obuku će proći 125 polaznika.

I druga grupa, ističu u Vinkovačkom plivačkom klubu, ostvarila je osnovni cilj, a to je osposobljavanje polaznika da samostalno mogu ući u duboku vodu i preplivati 25 m. Sekundarni cilj ove obuke je nastavak bavljenja plivanjem, a što će ovi mališani sigurno učiniti, ako ne u onom natjecateljskom dijelu, u rekreativnom dijelu bez sumnje.

Nakon kraće ljetne stanke treća grupa polaznika s obukom će započeti nakon Vinkovačkih jeseni.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Vijestiprije 2 minute

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 1 sat

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put jednu od svojih izvedbi upriličili...

Aktualnoprije 2 sata

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Aktualnoprije 4 sata

Pred kraj četvrtog toplinskog vala još jedan poziv na oprez

U tijeku je četvrti toplinski val ovoga ljeta. I dok je promjena najavljena tijekom vikenda uz lokalno moguća i grmljavinska...

Aktualnoprije 7 sati

Hrvatska bilježi 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19

U protekla 24 sata zabilježeno je 218 novih slučajeva oboljelih od COVID-19 pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 7 sati

Krenuo 12. memorijalni biciklistički ultramaraton Vukovar-Dubrovnik 

Foto: FB Udruga Slavonsko Brodski Biciklist Skupina od 35 biciklista krenula je jutros ispred Spomen doma na Ovčari kod Vukovara...

Aktualnoprije 8 sati

Troje novoboljelih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim jutros do 8 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđene su...

Aktualnoprije 10 sati

S tržišta opozvane četiri vrste popularnih sladoleda i dvije vrste jogurta

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je o opozivu s tržišta četiri vrste Mars Wrigley sladoleda koje za hrvatsko tržište dobavlja Mars Hrvatska,...

Najčitanije