Sveti Rok često je u povijesti istican kao zaštitnik od kuge, a seljaci su ga zazivali u pomoć protiv bolesti životinja i prirodnih nepogoda. Štovanje ovog sveca uvelike su proširili franjevci i kapucini, a zaštitnik je i kod bolesti nogu, ruku i rana na tijelu. Tako se i u Vinkovcima, na križanju ulice Josipa Kozarca i Duge ulice, nalazi kapelica koju su Vinkovčani podigli 1935. godine u slavu sv. Roka, a kako bi grad ostao pošteđen gladi, rata i bolesti. Ovih dana započela je obnova ovog spomenika, koja bi trebala biti gotova početkom slijedećeg mjeseca.

“Kip je oštećen u Domovinskom ratu kad ga je pogodio geler. Osim štete nastale ratnim djelovanjem, vidljive su i posljedice djelovanja vremenskih prilika. Prema tome, skulpturi sveca potrebna je sanacija koja uključuje restauratorske i građevinske radove kako bi se spriječilo daljnje propadanje. Uz sanaciju izradit će se profilacija prema originalu, a uz uklanjanje postojećih slojeva i tonskog ujednačavanja površine, kip je potrebno i mehanički očistiti. Iz spomenutih razloga, ali i činjenice da je kip dugi niz godina jedan od simbola Vinkovaca, Grad je odlučio kroz konzervatorsko-restauratorske radove obnoviti ga i vratiti mu njegov nekadašnji sjaj”, objašnjava zamjenik pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Davor Mecanović.

Inače, obilježja sv. Roka su pas s kruhom u ustima, pastirski štap i rana od kuge koju pokazuje, a uz postolje ispod kipa postavljena je i ploča na kojoj stoji: “Po zagovoru sv. Roka, od kuge, gladi i rata… oslobodi nas Gospodine”.