-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

Započela obuka 28. naraštaja: Prihvaćeno 199 ročnika

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

U Bojni za temeljnu vojnu obuku, Središta za obuku pješaštva i oklopništva, Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, Hrvatske kopnene vojske u Požegi danas je započela obuka 28. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH.

U ovom naraštaju prihvaćeno je 199 ročnika, od čega 173 ročnika i 26 ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Služenje je započelo prihvatom, potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u  Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade „Hrvatske vojske“ u Požegi, a druga faza obuke provodi se također u vojarni u Požegi, Logističkom vježbalištu „Glavica“ i na strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna te treća faza obuke u trajanju od tjedan dana provodi se ponovo u vojarni 123. brigade „Hrvatske vojske“ u Požegi.


Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba, tjelovježba i psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom  vojnom osposobljavanju planiran je 26. studenog 2020. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2020. godine oko 9000 ročnika uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno