U Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci u organizaciji Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA danas je održan sastanak predstavnika lokalne i regionalne samouprave te Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, kojemu su nazočili i ministar obrane Mario Banožić i Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj EU Parlamenta za EU proračun 2022.

Razlog sazivanja tematskog radnog sastanka je započeta procedura uvrštavanja Vinkovaca u Kuću europske povijesti koju je pokrenuo zastupnik Karlo Ressler.

„Vinkovci mogu biti ponosni na svoju povijest, na svoju kulturu i tradicijsku baštinu i to je glavni razlog zbog kojeg sam pokrenuo inicijativu uvrštavanja Vinkovaca u Kuću europske povijesti, muzej koji je osnovan pri Europskom parlamentu i koji pokušava opisati cjelokupnu europsku povijest od najranijih dana, a 8.000 godina dug kontinuitet življenja na ovom području jasno daje za pravo Vinkovcima da se nađu visoko na mjestu u Kući europske povijesti. To je nešto što je poruka i što je simbol duboke isprepletenosti Vinkovaca u same začetke europske povijesti”, istaknuo je Ressler.

Ulazak Vinkovaca u Kuću europske povijesti veliko je priznanje Vinkovcima i vrlo značajan iskorak za razvoj turizma, istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

„Puno je toga čime se možemo i volimo pohvaliti. Da smo grad koji je prijestolnica tradicijske kulture, a da ne govorimo o činjenici da se ovdje neprekidno živi 8.000 godina ili da smo dali dva rimska cara. Pregršt je toga što Vinkovci mogu ponuditi, a gospodinu Ressleru hvala što je prepoznao Vinkovce i što ćemo zajedno u toj inicijativi sudjelovati”, istaknuo je Bosančić.

Na današnjem sastanku predstavljeni su i EU projekti Grada Vinkovaca koje je provela Agencija VIA, te planovi za novu financijsku perspektivu.

„Imamo brojne projekte provedene ili u realizaciji. Financijski možda najizdašniji je izgradnja nadvožnjaka Borinci s prilaznim prometnicama. Zatim tu su brojne provedene energetske obnove. Nalazimo se u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci koji je također financiran EU sredstvima u iznosu od 21 milijun kuna. Proveli smo brojne soft projekte koji možda nemaju onaj opipljivi i vidljivi karakter, međutim od velikog su značaja za naše sugrađane gdje potičemo društvenu uključivost i jednake mogućnosti za sve. Kada govorimo o budućnosti mi u ovom trenutku imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju u vrijednosti više od 200 milijuna kuna. Okosnica budućih planiranja je svakako ulaganje u gospodarstvo, u obrazovanje, u povećanje dostupnosti društvene infrastrukture za aktivan život naših sugrađana”, istaknula je Danijela Slipčević, direktorica Agencije VIA.

Dolazak Karla Resslera u Vinkovce je i priznanje Agenciji VIA, koja je provela preko 100 projekata i gotovo nema kutka grada gdje se ne provodi nekakav projekt s EU sredstvima, kazao je gradonačelnik Bosančić.

„Zahvaljujemo gospodinu Ressleru što će nam dati i poticaj da ubuduće radimo još više europskih projekata i još više europskog novca donesemo u Vinkovce”, istaknuo je Ivan Bosančić.

Novo financijsko razdoblje s preko 24 milijarde eura koje će biti na raspolaganju Hrvatskoj otvara brojne mogućnosti i za Vinkovce i za Vukovarsko-srijemsku županiju.

„Danas je jasno da Slavonija, da Vinkovci neće biti jednaki za 10 godina kao što su danas ili kao što su to bili prije 10 ili više godina. Svakako veseli činjenica da se već sada fondovi koriste poprilično uspješno i učinkovito ako uzmemo u obzir činjenicu da je preko 1 milijardu kuna isplaćeno upravo korisnicima na području grada Vinkovaca”, istaknuo je Ressler.