Na području cijele Republike Hrvatske započelo je odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala, što znači da će se svi televizijski programi do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu.

Hrvatski mrežni operater Odašiljači i veze (OIV) poručuje kako građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijma TV signala.

Podsjetimo, odlukom HAKOM-a od 18. listopada, početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut je na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, a OIV će naknadno obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, tj. planu gašenja DVB-T sustava. Odašiljanje u novom sustavu započelo je 6. rujna ove godine s odašiljača Sljeme, a 29. listopada u rad je pušten i signal s odašiljača Sveta Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3 čime se osiguralo dopunsko pokrivanje grada Zagreba odnosno podsljemenske zone.

Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T. Naime, novim načinom kodiranja poboljšat će se kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD rezolucije 720 x 576 imati priliku gledati televizijski program u visokoj, Full HD rezoluciji 1920 x 1080. Signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a izjednačit će se i kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu.

Iz Odašiljača i veza uputili su nekoliko savjeta i obaveza koje bi građani trebali ispuniti. Tako će građani trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti na isto.

Svi oni koji imaju televizor koji ne podržava DVB-T2, do sredine 2020. moći će normalno gledati TV, jer tek tada prestaje emitiranje današnjeg TV signala. Nakon toga, tri su mogućnosti: kupovina novog televizora, kupovina DVB-T2/H.265 prijemnika u vidu zasebne “kutije” ili gledanje televizije putem interneta. Isto tako, novi signal nema HDR sliku pa ćemo gledati FullHD sliku u do 50 sličica u sekundi. Koja će točno biti kvaliteta ovisi od programa do programa.