Foto: HRV

Komedijom “Dekorater” zagrebačkog Kazališta Lectirum sinoć je u Hrvatskom domu u Vukovaru započeo 27. Festival glumca, na kojem će od 5. do 13. rujna u Iloku, Otoku, Županji, Vukovaru i Vinkovcima biti odigrano 14 kazališnih predstava.

Festival glumca zajednički su otvorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović. Galić je naglasio da se Slavonija, pogođena epidemijom, još više veseli glumcima i njihovim izvedbama dok je Martinović podsjetila da je Festival glumca utemeljen kao odgovor i krik na ratni kulturocid. Svečani skup u Hrvatskom domu pozdravila je i izaslanica ministrice kulture Iva Hraste Sočo, a u ime ovogodišnjeg grada domaćina festivala Vukovara zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić zahvalila je svima koji su uložili napor da se Festival glumca održi unatoč aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Izbornik ovogodišnjega festivala Nedim Prohić rekao je da je kroz devet mjeseci pregledao 63 naslova i ocijenio prošlogodišnju kazališnu sezonu izuzetnom. Posebno je istaknuo da će se u tri predstave na festivalu čuti starodubrovački, starokajkavski i staroštokavski govor čime će Festival glumca pokazati sjaj i bogatstvo hrvatskoga jezika.

Predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo objasnio je da će se predstave na ovogodišnjem festivalu održavati pred otprilike trećinu ispunjene kazališne dvorane, uz dezinfekcijska sredstva, maske i druge epidemiološke mjere.

Podsjetio je da se festival trebao uobičajeno održati u svibnju, da je zbog epidemije odgođen, no da se ni u jednom trenutku nije razmišljalo o njegovu neodržavanju. Organizatori Festivala glumca su Umjetnička agencija Asser Savus i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika uz potporu Ministarstva kulture, Vukovarsko-srijemske županije te pet gradova naše županije. Prva “vinkovačka” predstava ovogodišnjeg Festivala glumca na programu je večeras u 21 sati, a publika ponovno može uživati u Štajgi.