13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

U franjevačkim crkvama uz božićne jaslice moguć potpuni oprost

Više od autora

- vl promo-

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije svečanim euharistijskim slavljem u maloj crkvi započeo je veliki jubilej franjevačke obitelji, odnosno 800-ta obljetnica kako je sveti Franjo u talijanskom gradu Grecciu blizu Asiza u Italiji uprizorio prve žive jaslice  na Badnjak 1223. godine.

Jednako tako, proslavljen je i 85. jubilej dolaska franjevaca konventualaca u Samostan sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima. Uslijedio je koncert adventskih pjesama kojega su izvele članice mješovitog samostanskog zbora Svetoga Antuna s nekoliko marijanskih i adventskih pjesama, a nakon njih nastupio je zbor mladih članova franjevačke mladeži i vinkovačke evangelizacijske zajednice.

Naime, ranije su postavljene jaslice i okićeni borovi u Samostanu svetog Antuna Vinkovci i Župi Bezgrešnog Srca Marijina kako bi katolici pred jaslicama u svim franjevačkim crkvama sve do Prikazanja Gospodinovog, 2. veljače, mogli primiti potpuni oprost uz misu, pričest i ispovijed.


Riječ je o posebnom odobrenju koje je Konferencija franjevačke obitelji dobila od pape Franje povodom 800. obljetnice prvih živih jaslica koje je izradio sveti Franjo Asiški.

Vjeroučitelj Kristijan Posavac predložio je članovima VEZ-a svetog Antuna u sklopu Adventa u Vinkovima napraviti žive jaslice upravo zbog velike obljetnice. Kako kaže, s tom idejom odmah se složio fra Josip Blažević, nakon čega je okupio mlade i volontere.

„Moja ideja je zahvaljujući njemu i vinkovačkom vezu ostvarena, odnosno ide prema tome putu ostvarenja, a polako se spremamo i vježbamo za taj događaj“, kazao je Kristijan dodavši kako će program živih jaslica biti 26. prosinca na blagdan svetog Stjepan i na svetkovinu Bogojavljenja, odnosno Sveta tri kralja. Uz zbor mladih, najavljuje, bit će i gosti iznenađenja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno