10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Započinje 40-dnevni hod k blagdanu spasenja

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Pepelnicom ili Čistom srijedom započinje korizma, 40-dnevna priprava za najveći kršćanski blagdan. Vrijeme je to pokore, odricanja, molitve i djela milosrđa kako bi se pripremili za Isusovo uskrsnuće.

Započet ćemo 40-dnevni hod prema Uskrsu, Korizma i Došašće jaka su liturgijska vremena, a današnji čovjek je spremniji ugoditi sebi nego okrenuti se k solidarnosti, molitvi, pokori i postu. To su temeljne odrednice i značajke korizme. Zanimljivo je gledati i slušati ljude kad kažu odrekao sam se ovoga ili onoga, ali pravo pitanje je zašto smo se odrekli nečega, ima li to nekakav viši cilj i ideal ili je to nekakva tradicija da se odreknemo nečega bez dubinske podloge za to”, pojašnjava vlč. Ante Lučić, župnik u Mirkovcima.

Pepelnica – početak obrata

Obredom pepeljanja vjernici primaju pepeo na čelo kao znak pokore i prolaznosti života i taj čin podsjeća na našu smrtnost i poziva na dublju predanost duhovnom putu. Ne bi bilo loše dublje proanalizirati vlastite postupke, otkriti slabosti i propuste i potražiti unutarnju snagu za prevladavanje svih prepreka i izazova s kojima ćemo se suočiti na životnom putu.

Svakodnevni rad na sebi

No, velečasni Lučić ističe kako čovjek nije samo u korizmi pozvan na propitkivanje, pokoru i molitvu, nego je i svakodnevno pozvan da kao vjernik, ali i kao čovjek u suštini (gledajući ako je netko ateist, agnostik ili bilo koje druge vjeroispovijesti) radi na sebi kako bi bio što bolji „čovjek”.

„Vidimo da smo manjkavi u međuljudskim odnosima, potrebno je dosta vremena da se čovjek obrati, svakodnevno razmišljanje o tome koji su to moji postupci doveli do toga da moj susjed, prijatelj ili pak radni kolega ne priča sa mnom, jesam li ga možda nečim uvrijedio ili povrijedio i tako dalje”, navodi župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Mirkovcima.Kroz korizmu vjernici imaju priliku rasti duhovno i približiti se samom Bogu na dublji način, a koliko Korizma znači za Vinkovčane koji drže do vjere saznali smo u malom razgovoru sa stanovnicima našeg grada.

„Kao katoliku vrijeme Korizme je iznimno dragocjeno. To vrijeme koristim kako bi preispitala samu se i svoje postupke prema bližnjima. Iskoristiti korizmu kao vrijeme osobnog obraćenja i poticanja na dobra djela za mene je najbolji način življenja u tom razdoblju. Naravno postrebne su molitve i postovi kao još jedan način žrtve koju moramo proći u ovih četrdeset dana”, rekla je Vinkovčanka Ivanka. Za Vjekoslava kao vjernika vrijeme priprave za Usrks odnosno vrijeme Korizme jako puno znači jer se tada želi žrtvovati i pobijediti moguće kušnje.

„Kao što je Isus u pustinji prolazio različite kušnje, tako su i svi ljudi izloženi čitav svoj život i nikad ne znaju kad će neka osoba, situacija ili događaj biti iskušenje za sve nas”, dodao je Vjekoslav Horvat.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno