U Vukovaru je jučer održana početna konferencija projekta Eko start kroz koji će biti provedena dva programa osposobljavanja za ukupno 42 osobe iz ciljane skupine. Programi obuhvaćaju teorijski dio i praktičnu nastavu na edukacijskim nasadima, a cilj je projekta povećati zapošljivost i samozapošljivost najranjivijih skupina na tržištu rada kao što su dugotrajno nezaposleni, žene i mladi, kroz provedbu inovativnih pograma u ekološkoj poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije.

Planirana je edukacija 21-og polaznika u programu osposobljavanja za ekološkog proizvođača voća, povrća i aromatičnoga bilja te edukacija 21-og polaznika u programu osposobljavanja za uzgoj i preradu aromatičnoga i začinskoga bilja. Na kraju osposobljavanja polaznici će dobiti javnu ispravu koja će im biti upisana u radnu knjižicu.

Nositelj projekta Eko strat je Udruga žena Vukovar, a partneri su Grad Vukovar, HZZ-Područni ured Vukovar, Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut, Lokalna razvojna agencija za pružanje usluga i Studium učilište. Projekt se financira iz Europskoga socijalnoga fonda u stopostotnom iznosu i vrijedan je 915.593,59 kuna.

“Ekološka proizvodnja i prodaja ekoloških proizvoda bilježi kontinuirani rast u EU i svijetu. Provedba ovog projekta otvara prostor i priliku i za naše područje u smislu razvoja ekološke poljoprivrede, a koja može doprinijeti i održivom ukupnom gospodarskom rastu i razvoju. Poticanjem razvoja vlastitih poslovnih ideja i stručnog poslovnog savjetovanja, ekonomskog osnaživanja socijalno ugroženih skupina, otvaraju se mogućnosti za nova radna mjesta”, istaknula je ovom prilikom koordinatorica Udruge žena Vukovar i voditeljica projekta Mirjana Mizdrak Mišanović.