4 C
Vinkovci
Srijeda, 29. studenoga 2023.

Zar ne može bez kiča?

Više od autora

- vl promo-

Ovim riječima naslovljen je zanimljiv tekst iz drugog broja Vinkovačkog lista koji je izašao 16. siječnja 1981. godine u rubrici naših novina „Čitaoci – redakcija” u kojemu se građanin našeg grada osvrnuo na blagdane i novogodišnju noć.

Iako je blagdansko razbolje završeno ”To nije razlog da se ne osvrnemo nekoliko dana unazad i ne podsjetimo se opet na njih”, napisao je vjerni čitatelj u tekstu kojeg prenosimo. Božićne praznike i Novu godinu smo proveli i proslavili koliko su nam to dopuštale mjere, ali bez obzira na to imali smo što vidjeti u gradu na Bosutu. Blagdansko vrijeme prije 30 godina i danas prilično je slično. Jurnjava na sto strana kako bismo kupili darove i pripremili sve za obiteljsku proslavu Božića i spremni ušli u novogodišnju noć.

No, grad tada i sada, čini se nisu za usporedbu. Čitatelj Marko Landeka napisao je kako je grad bio ružan, posebice središte grada koje je – kako kaže – „srce i pluća grada”.

„Kako je taj park izgledao blagdanski odjeven? Jadno, nemaštovito, strano, daleko. Izgledao je poput siromašne i ružne udavače, koja da bi privukla udvarače, kupuje „ponterošku” divot-odjeću”, prokomentirao je čitatelj.

Ovakvu kritiku uređenju grada danas ne bismo mogli uputiti jer Vinkovci su zaista bili lijepo uređeni.„Zar je trebalo u srcu grada postaviti likove strip-junaka koji nemaju veze s našim načinom života, mišljenjem, tradicijom? Tih bi se dana Amerikanac osjećao amerikansije, negoli Vinkovčanin vinkovački”, bila je jedna od zanimljivih primjedbi.

Današnji klinci zasigurno ne bi imali ništa protiv da je grad uređen s likovima iz stripova ili crtića, ali možda u blagdanskom ozračju.

„Grad koji ima kulturnu tradiciju kao malo gradova ove veličine u zemlji bio je za Novu godinu vjerojatno načičkan najkričavijim kičem u zemlji” glasio je zaključak vjernog čitatelja koji je za kraj postavio pitanje kako mladoj generaciji tumačiti što je kič,  a što umjetnina pa još uzeti primjere iz svoga voljenog grada?

No, stavimo li to u kontekst vremena u kojem su Vinkovci tako doživljavani, sretni smo što živimo naše vrijeme i istinski duh blagdana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno