U organizaciji Planinarskog društva “Frankopan“, osam planinara iz Vinkovaca, Koške, Požege i Makarske i jedan pas, u petak je krenulo u osvajanje Južnog Velebita i vrhova Like.

Subotnje jutro bilo je vedro, suho, za neke planinare prvi uspon na ovaj vrh, a i na sami Velebit. Vrh na području općine Jasenice, planinari su imali 4,5 sata uspona, krenuli su s nekih 1000 metara nadmorske visine, pored planinarskog skloništa Dušice na nadmorskoj visini od 1262 m, još sat i pol vremena uspona do Svetog Brda na visini od 1751m. Sveto Brdo najjužniji je visoki vrh Velebita, pogled s vrha se pruža i na ličku i na primorsku stranu. Na vrhu su križ i ploča s deset Božjih zapovijedi. Unatoč jakom jugu, na ovom vrhu je prvi put zalijepljena naljepnica društva i prvi put se zavijorila zastava društva PD Frankopan.

Nakon ovog uspona planinari su se otisnuli prema vrhu zvanom Tulove grede, koji je najjužniji vrh Velebita. Tulove grede, s najvišim vrhom od 1120 m, impresivan su sklop stjenovitih kukova povrh Obrovca i kanjona Zrmanje. Usponom od spomenika Winetu, gdje je sniman istoimeni film. S vrha se pruža fenomenalan pogled na Novigradsko i Karinsko more, Maslenički most i mnoštvo otoka te pogled prema Svetom Brdu. Planinari su u ovom pohodu bili gosti prijateljskog društva Belveder iz Biograda te su iz Biograda se otisnuli autocestom na cestu prema Obrovcu i na poznatu majstorsku cestu. Majstorska cesta bila je prva suvremena cestovna spojnica sjeverne i južne Hrvatske.

Drugo jutro planinari su krenuli prema Lici. Ovdje su na prvi vrh uspona od 2,5 sata krenuli od sela Otrić. Hodali su konstantnim blagim usponom, dobro utabanom stazom, pored parka prirodnih kamenih skulptura, među ostalima i poznata glava Marsovca. Na vrhu visine 1425 m, pogled se spušta na vrhove Velebita, prekrasne livade oko Gutešina vrha, Osječenicu i Dinaru.

Nakon osvojenog još jednog vrha, planinari su se uputili prema mjestu Lovinac, okrijepili se hranom i pićem u poznatom izletištu Cvituša te dalje iz sela Trkulje krenuli prema poznatom vrhu Zir, sa svojih 850 metara visine,  koji se nalazi pored same autoceste. Nakon svega deset minuta uspona dolazi se do goleme špilje, dalje se šumom dolazi do hrpa i otvorenog terena s kojeg se pružaju lijepi pogledi prema Velebitu.