32 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. lipnja 2022.

Zaštita osobnih podataka

Više od autora

- vl promo-
Od sutra se u Republici Hrvatskoj primjenjuje Opća uredba o zaštiti osobnih podataka koja je na snagu stupila još 2016. godine. Krajnji je cilj ove Uredbe modernizacija i unapređenje područja zaštite osobnih podataka u cijeloj Europskoj uniji te donošenje ovog instrumenta predstavlja nužnost kojom će se osigurati zaštita prava i temeljnih sloboda pojedinaca u vezi s obradom njihovih osobnih podataka. Također, nova Uredba će se direktno primjenjivati u državama članicama bez dodatnog prenošenja u nacionalno zakonodavstvo.

Ovaj zakonodavni okvir jamči europskim građanima ujednačeno pravo na zaštitu osobnih podataka u cijeloj Uniji te propisuje mehanizme za lakše koordiniranje aktivnosti nadzornih tijela država članica, kao i obveze voditelja obrade i izvršitelja u odnosu na stupanj rizičnosti obrade. Njome se uvode nove i pojednostavljuju postojeće definicije poput biometrijskih i genetskih podataka, jačaju se nadzorne ovlasti i otvara mogućnost izricanja kazni od tijela odgovornih za zaštitu osobnih podataka.

Naposljetku, građani će imati transparentan uvid o tome kako i u koju svrhu se obrađuju njihovi podatci, a djeca će moći koristiti usluge i servise koje iziskuju podatke isključivo uz roditeljski pristanak.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno