Nakon stanke od 51 dana i nakon što je bio zatvoren i zaključan jedini put u povijesti, vinkovački je kolodvor ponovno počeo s radom. Od ponedjeljka je krenuo putnički promet vlakovima, blagajne rade, šalter za informacije je otvoren i na telopu ponovno možemo vidjeti dolaske, odlaske i kašnjenje vlakova.

Dvomjesečna stanka na našem kolodvoru nije donijela neke značajnije promjene – nekoliko putnika na blagajni, nekoliko njih na peronu čeka svoj vlak, pregledači se vrzmaju po peronima, a kondukteri čekaju polazak. Vlakovi prometuju prema uobičajenom voznom redu, no kako bi se smanjio rizik od prenošenja zaraze koronavirusa, željeznički promet nakon treće faze izgleda malo drugačije.

Da bi se smanjio rizik, HŽ Putnički prijevoz je, sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u svakom vagonu na ulaznim vratima postavio dozatore s dezinfekcijskim sredstvom te će putnici pri ulasku u vlak dezinficirati ruke, a djelatnici HŽ-a prije polaska i nakon dolaska vlaka dezinficiraju vagone. Prilagođene su i obavijesti i preporuke HZJZ-a putnicima kako bi znali kako se ponašati, a putnici u vlakovima moraju nositi zaštitnu masku i pridržavati se propisanih mjera. Kako bi svi sudionici u prijevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri, preporučuje se i održavanje razmaka od najmanje jednog metra.

Prizor koji smo zatekli unutar vinkovačkog kolodvora na kratko nas je razveselio jer su se putnici pridržavali propisanih mjera. Razmak od jednog metra i većina njih s maskama za lice, a kako saznajemo od blagajnice koja je tada bila za šalterom, mnogi su i svoje karte kupili i prije izlaska iz kuće, budući da je preporuka da se karte kupuju online što je više moguće. U vlaku će se nastojati što više karte pregledavati beskontaktno. Bit će, naravno i plaćanja gotovim novcem, ali tada će djelatnici HŽ-a odmah dezinficirati ruke kako bi smanjili rizik. Vlakovi su dosad popunjeni oko dvadeset posto, a u svakom vlaku je i vlakopratitelj koji vodi računa da se poštuje socijalna distanca.