17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

“Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja!”

Više od autora

- vl promo-

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i prva godišnjica 24-satnog rada linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja – 116 006.

Proširenje radnog vremena 116 006 linije napredak je omogućen u sklopu projekta “Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – za nasilje nema opravdanja” čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nacionalni pozivni centar besplatna je i anonimna linija koja je dostupna 24 sata na dan na području cijele Republike Hrvatske. Pozivom na 116 006 pozivatelji ostvaruju emocionalnu podršku, dobivaju pravne i praktične informacije te kontakte organizacija civilnih društava i institucija gdje mogu ostvariti prava o kojima su informirani.


Rodno uvjetovano nasilje je nasilje koje dominantno trpi jedan (ženski), a čini drugi (muški) spol. Primarno su to nasilje u obitelji i različiti oblici seksualnog nasilja. Osim toga, ranjivost žena za taj oblik nasilja pripisuje se društveno definiranim vjerovanjima i normama vezanim uz ženski spol, zbog čega je ono definirano upravo kao “rodno uvjetovano”.

Od samog početka rada linije Nacionalnog pozivnog centra, žrtve rodno uvjetovanog nasilja najčešće su tražile pomoć i podršku, a od početka pandemije koronavirusa ta potreba se intenzivirala, o čemu svjedoče i podaci diljem svijeta koji ukazuju na porast učestalosti i okrutnosti nasilja koje se događa “unutar četiri zida”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno