1 C
Vinkovci
Srijeda, 6. prosinca 2023.

Završen je 69. Pula film festival

Više od autora

- vl promo-

Svečanom dodjelom nagrada završen je 69. Pulski filmski festival, na kojem je u proteklih 8 dana prikazana 121 projekcija na čak 16 lokacija.

Ako je suditi po ovogodišnjoj selekciji, hrvatski film očekuje svijetla budućnost. Naime, od 10 filmova u Hrvatskom natjecateljskom programu, čak 7 su režirali debitanti, što je donijelo dašak svježeg zraka pod “zvjezdano nebo Arene”, po mnogima jednog od najljepših kina na svijetu.

O najboljim filmovima u Hrvatskom programu, odlučivali su austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

Žiri, ali i publika dodijelili su nagrade za najbolje filmove i filmske djelatnike, dok su posjetitelji mogli pogledati 82 filma, što čini 146 sati i 30 minuta, odnosno ukupno 8788 minuta vrhunskog filmskog stvaralaštva, recentne kinematografije, ali i filmskih klasika.

Sonja Tarokić | credit: Pula film festival

“Kada bi se radila neka analiza, anketa, tko najbolje poznaje hrvatski ili jugoslavenski film, mislim da bi Puležani bili na prvom mjestu, jer broj ljudi koji dolaze na večernje projekcije često nadmaši broj ukupne filmske distribucije. S obzirom na vrlo visoke ocjene koje su filmovi u Hrvatskoj natjecateljskoj konkurenciji osvojili na ovogodišnjem Pulskom festivalu, vjerujem da će se to preliti i na ostatak Hrvatske” izjavila je ravnateljica Pula Film Festivala, Tanja Miličić.

Žiri, sastavljen od renomiranih domaćih i inozemnih filmskih djelatnika, ali i publika, glasali su za najbolje filmove ovogodišnjeg festivala. Velika zlatna arena, kao i nagrada kritike dodijeljene su Zbornici Sonje Tarokić, filmu koji je i snažna društveno – obrazovna kritika. Nagrada za najbolji film u Međunarodnom programu pripala je napetom i vizualno zapanjujućem trileru koji se suočava s temama homofobije, lokalne korupcije i mentaliteta mafije, Dani Suše redatelja Emina Alpera, koji je osvojio i nagradu kritike.

Zlatna vrata Pule, za najbolje ocijenjeni film u Hrvatskom natjecateljskom programu osvojio je film Nosila je rubac črleni, Gorana Dukića, a srca publike u međunarodnom programu osvojio je film Ljeto kada sam naučila letjeti, Radivoja Andrića.

“Na netom završenom 69. Pulskom filmskom festivalu prikazano je 10 novih hrvatskih dugometražnih naslova, a od toga sedam debitantskih, filmova raznovrsnih tematskih i estetskih određenja što govori o živosti hrvatskog filma. Prikazano je i devet manjinskih hrvatskih koprodukcija od kojih čak 6 u Međunarodnom natjecateljskom programu. Program se proširio na nove lokacije, a posjet gledatelja i prodaja također se približavaju predpandemijskim brojkama. Brojni su bili i strani gosti, narastao je i industrijski program koji ima za cilj umrežavanje hrvatskih filmaša s Europom. Imali smo posjete s brojnih festival, između ostalog – Berlina, Toronta, Kaira, Rotterdama, Cluja, Tallina, Cannesa (Dvotjedan autora) i mnogih drugih. Cilj je bio učiniti iskorak i nadam se da smo to i učinili.” rekao je umjetnički ravnatelj Festivala, Pavo Marinković.

Ivona Močenić i Goran Dukić | credit: Pula film festival

Festival se održao na 16 lokacija na kojima su se mogle pogledati projekcije filmova, prisustvovati otvorenjima izložbi, predstavljanju knjiga i brojnim stručnim industrijskim programima poput radionica i okruglih stolova. Lokacije na kojima su se prikazivali filmovi bile su Arena, Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula, Kino Valli, Kaštel, a ove godine projekcije su se nakon dvogodišnje pauze održavale i na Ambreli, kao i na Brijunima. Nekoliko projekcija bilo je upriličeno i u Poreču i Rovinju.

Osam čarobnih dana 69. izdanja Pulskog filmskog festivala je iza nas, ali pripreme za sljedeće izdanje već su počele. U iščekivanju 70., jubilarnog Pulskog filmskog festivala, pogledajte OVDJE video najljepših trenutaka s ovogodišnjeg i vidimo se na velikom slavlju sljedeće godine u Puli!

Popis svih nagrađenih

Ocjenjivački sud hrvatskog programa odluku o nagradama donio je jednoglasno, a Velika zlatna arena za najbolji filmdodijeljena je filmu Zbornica, redateljice Sonje Tarokić, produkcijske kuće Kinorama, producentice Ankice Jurić Tilić.

“Dva sata koja smo proveli u toj školi osjećali smo njezin miris, atmosferu, prisjetili smo se svih sitnih detalja iz naših školskih dana; vjerovali smo svakom liku, a svaki smo problem, i velik i malen, u svakom trenutku osjećali smo zajedno s pedagogicom. Nakon dva sata smo pomislili: kakvo divno iskustvo, kakav divan film!” stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda.

Zlatna arena za režiju dodijeljena je Sonji Tarokić za film Zbornica.

Zlatna arena za scenarij dodijeljena je Andriji Mardešiću i Davidu Kapcu za film Stric, redatelja Andrije Mardešića i Davida Kapca.

Zlatna arena za fotografiju dodijeljena je Stanku Hercegu za film Punim plućima, redatelja Radislava Jovanova.Zlatna arena za montažu dodijeljena je Borni Buljeviću za film Zbornica, redateljice Sonje Tarokić.

Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Vesne u filmu Glava velike ribe, redatelja Arsena Oremovića.

Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Stojanu Matavulju za ulogu Siniše u filmu Zbornica, redateljice Sonje Tarokić.

Zlatna arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Nives Ivanković za ulogu Vedrane u filmu Zbornica, redateljice Sonje Tarokić.

Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Ljubi Zečeviću za ulogu Jože u filmu Nosila je rubac črleni, redatelja Gorana Dukića.

Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodijeljena je scenaristici i redateljici Nini Violić za film Baci se na pod.

Zlatna arena za oblikovanje zvuka dodijeljena je Frani Homenu za film Punim plućima, redatelja Radislava Jovanova.

Zlatna arena za masku dodijeljena je Ani Bulajić Črček za film Illyricvm redatelja Simona Bogojevića Naratha.

Zlatna arena za kostimografiju dodijeljena je Ani Savić Gecan za film Stric, redatelja Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Zlatna vrata Pule za najbolje ocijenjen film od strane publike u Hrvatskom program osvojio je film Nosila je rubac črleni, redatelja Gorana Dukića.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa u sastavu Danica Čurčić,  Jure Pavlović i Christian Routh, dodijelio je Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji Snježani Sinovčić Šiškov za film Ljeto kada sam naučila letjetiredatelja Radivoja Andrića.

Zlatna arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je filmu Dani Suše redatelja Emina Alpera.

Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dodijeljeno je filmu Vizija Leptira redatelja Maksima Nakonečnog.

Zlatna arena za najbolji film dodijeljena je filmu Dani Suše redatelja Emina Alpera.

Plaketa za najbolje ocjenjen film od strane publike iz Međunarodnog natjecateljskog programa dodijeljena je filmu Ljeto kada sam naučila letjeti, Radivoja Andrića.

Nagrada ocjenjivačkog suda kritike u sastavu Martin Blaney, Hrvoje Pukšec i Susanne Gottlieb za najbolji film u Hrvatskom programu dodijeljena je Zbornici, Sonje Tarokić, a u Međunarodnom programu filmu Dani Suše redatelja Emina Alpera.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno