Foto: Duje Kundić
Nakon što se s tri uspješna kratkometražna igrana filma predstavila domaćoj i međunarodnoj publici, redateljica Dubravka Turić započela je rad na svom dugometražnom prvijencu Tragovi za koji je i napisala scenarij.
Proizvodnja filma podržana je od HAVC-a, a producira ga Kinorama u suradnji s litvanskom produkcijskom kućom Tremora, uz podršku Eurimagesa, Kreativne Europe i HRT-a. Snimanje filma podijeljeno je u dva dijela, ljetni, koji je upravo završio snimanjem na Biokovu i Velebitu, i zimski koji je planiran za siječanj sljedeće godine.
Tragovi su priča o mladoj antropologinji Ani koja se bavi znanstvenim istraživanjem simbola i ljudskih tragova urezanih u kamen. Istraživanje se počinje ispreplitati s njenom osobnom pričom, pričom o nestajanju obitelji, traženju identiteta i, u konačnici, procesom sazrijevanja.
O samoj ideji i motivaciji, Dubravka Turić kaže: “Svjedočimo brzim i velikim promjenama, i vanjskim i unutarnjim, i to je jedan od razloga zbog kojih sam posegnula za pričom koja obrađuje suočavanje s promjenama. Iako sam se poigrala s detektivskim, čak i mističnim elementima istraživanja tragova u kamenu, otkriće do kojeg moja protagonistica dolazi nije materijalno, nego je spoznaja o neprekinutoj ljudskoj želji za komunikacijom, potvrdom i ostavljanjem traga.”
Glavna uloga povjerena je višestruko nagrađivanoj Mariji Škaričić, a uz nju su u ljetnom dijelu snimanja sudjelovali Nikša Butijer, Vedran Mlikota, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, a majstorica maske Snježana Gorup. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, koproducentica Ieva Norviliene, a scenarij je, u suradnji s Danijelom Žeželjem, napisala Dubravka Turić.
Izvor: HAVC