Foto: HRV

Legendarni Vukovarski vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva, napokon je u cijelosti obnovljen i danas će bit svečano otvoren, ali u posebnim uvjetima i okolnostima. Nažalost, epidemija koronavirusa primorala nas je da i ovaj događaj prilagodimo epidemiološkim mjerama. Zdravlje građana je na prvome mjestu te čak ni ovakva radosna prigoda ne smije za neželjene posljedice imati širenja koronavirusa. Iz toga razloga, odlučili smo se na oblik prijenosa svečanog otvorenja u produkciji Grada Vukovara, a koji će se moći pratiti preko službenih internetskih stranica Grada Vukovara (www.vukovar.hr) i tvrtke Vukovarski vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva d.o.o. (www.vukovarskivodotoranj.hr) kao i putem društvenih mreža, od 17:30 sati. Pozivam vas da nam se na svečanom otvorenju Vukovarskog vodotornja pridružite iz svojih domova te preko elektroničkih uređaja pratite koncertni program koji smo pripremili za vas”, ističe gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Vukovarski vodotoranj svi zainteresirani moći će u živo posjetiti već sutra kada će otvoriti svoja vrata za sve posjetitelje.

Radovi na obnovi vukovarskog Vodotornja konačno su završeni, cjelokupna obnova koštala je oko 46 milijuna kuna, a Vukovarci zahvaljuju svim donatorima čija će imena biti ispisana na donatorskoj ploči. Tih 46 milijuna kuna je osiguralo gotovo 7.000 Hrvata diljem svijeta i sa svih kontinenata, građani Hrvatske i mnoge tvrtke koji su se svi zajedno uključili u akciju Vukovarski Vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva.

Vukovarskim vodotornjem upravljat će istoimena gradska tvrtka koja će imati 27 zaposlenih, iz Grada se nadaju kako će Vodotoranj nakon otvorenja značajno pridonijeti gospodarskoj i turističkoj ponudi Vukovara, a imat će i snažnu simboličnu ulogu. Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a izvršeni su i hortikulturalni zahvati oko prostora Vodotornja. Inače, Vukovarski vodotoranj izgrađen je na Mitnici uz poznatu Najparicu 1966. godine. Kako su pisale tadašnje Vukovarske novine “ovaj vodotoranj na nadmorskoj visini od 156,33 metra bit će jedan od najviših, najsuvremenijih i po kapacitetu rezervoara najvećih vodoopskrbnih objekata na Balkanu, pa i u Evropi”. Građevinska visina samog tornja je 50,33 metra, a u sastavu vodotornja, na 34 metru izgrađen je i restoran, iznad kojeg je “čelična čaša”, odnosno rezervoar sa 2.200 kubnih metara vode.

U izgradnji vodotornja ugrađeno je 2.200 kubnih metara betona i 127 tona željeza. Restoran kapaciteta za 56 osoba imao je svoju kuhinju i sanitarne uređaje. Dolazak u restoran bio je omogućen dizalom za tri osobe, ali i stubištem. Vanjske stijene restorana bile su izrađene od duplog stakla od 4 mm u aluminijskim okvirima, omogućavajući prekrasan panoramski pogled na Vukovar i okolicu.

Nažalost, već 1970. godine restoran je zatvoren zbog pucanja rezervoara i izlijevanja vode u restoran. Vodotoranj je u Domovinskom ratu 1991. godine doživio teška oštećenja kada su ga, tijekom bitke za Vukovar, raketirale srpske snage. Bio je pogođen s više od 600 neprijateljskih projektila i postao je simbol stradanja i otpora Vukovara i Hrvatske. Zanimljivo je kako je tijekom opsade grada, tada 23-godišnji, branitelj Ivica Ivanika s Mitnice prvi stavio te je uvijek iznova, pod granatama, na vodotoranj dizao hrvatsku zastavu.