Kontaktirajte nas

Slavonija

Završila druga faza projekta Zaželi: Godinu dana posvetile Jarminčanima u potrebi

Objavljeno

-

Volimo pomagati i stavljati osmijeh na lice našim korisnicima – složne su zaposlenice druge faze projekta Zaželi u Općini Jarmina, njih 15. One su posljednjih godinu dana skrbile za ukupno 135 osoba starije životne dobi, pomagale im u svakodnevnim obavezama, dolazile na “čašicu razgovora” i donosile im toplu riječ.

Danas je u Jarmini održana završna konferencija druge faze projekta Zaželi – Uključi se. Dvanaest mjeseci poslije početka slažu se dojmovi, dijele iskustva i pišu završna izvješća, ali i planira što poslije, budući da će zaposlene sada na Zavod za zapošljavanje. Tamo će još tri mjeseca dobivati naknadu za nezaposlene, pa velike nade polažu u pokretanje treće faze jer, kako kažu, u tome uživaju i one i ljudi o kojima brinu.

“Osobno imam dobra iskustva sa svojim korisnicima, našli smo se i svi smo zadovoljni. Zato će mi jako nedostajati projekt. Uz druženje s kolegicama s posla, tu su i starije osobe željne druženja. Sami su, pa vole vrijeme koje im posvećujemo”, priča nam Nada Kulić kojoj je ovaj projekt bio prilika za zapošljavanje nakon devet godina na burzi rada. Skrbila je o šest starijih Jarminčana.

U drugoj fazi programa Zaželi bilo je zaposleno 15 žena, za razliku od 12 koliko ih je bilo u prvoj fazi. S povećanjem broja zaposlenih žena, kako je rekao voditelj projekta Andrian Draganić, povećan je i broj korisnika, pa iako je bilo predviđeno njih 90 – minimalno šest po ženi, kroz projekt u trajanju od godinu dana prošlo je ukupno 135 osoba starije životne dobi. “Projekt završava sljedeći tjedan, nama preostaje predati završno izvješće i nadati se da će Ministarstvo raspisati Fazu III jer žene imaju veliku volju i želju za nastavkom posla, a krajnji korisnici su u još većem iščekivanju”, ističe Draganić.

Druženje i posao nedostajat će i Anici Varga koja je u projekt Zaželi uključena još od prve faze.

“Nije lako odlaziti od njih jer stvarno jako uživaju u svemu što im dajemo. Kako mi brinemo za njih, tako i oni za nas, pogotovo sada jer odlazimo na Zavod za zapošljavanje i čekamo hoće li se projekt ponovno aktivirati. Nadamo se najboljem, to želimo. I mi i naši stariji”, kazala nam je Anica.

Nažalost, i u Jarmini je trend kao i u ostatku Hrvatske – mladost odlazi, a ostaje starije stanovništvo. Zato ovaj hvalevrijedan projekt i njemu slične treba objeručke prihvatiti i kroz njega pomagati ljudima u potrebi. “Aplicirat ćemo za treću fazu koja bi, prema najavama, trebala ići. Idemo za tim da zadovoljimo potrebe korisnika jer svjesni smo da je danas pomoći nekome – velika stvar!”, zaključio je današnju konferenciju načelnik Općine Jarmina Goran Ileković.

Podsjetimo još kako je projekt vrijedan 1.383.765 kuna i 100 posto je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Provodi ga Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Vinkovci i Centar za socijalnu skrb Vinkovci. Uz pomoć osobama u potrebi, zaposlene žene pohađale su i programe osposobljavanja po vlastitom izboru te na taj način povećale mogućnost pronalaska posla po završetku projekta.

Aktualno

Općina Nuštar: Studentske stipendije 800, a srednjoškolske 400 kuna

Objavljeno

-

Napisao/la

    42 pregleda

Općina Nuštar objavila je javni poziv za dodjelu stipendija za akademsku odnosno školsku 2021./2022. godinu, studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan Vukovarsko-srijemske županije.

Općina će dodjeljivati stipendije svim redovnim studentima s područja Općine Nuštar upisanima na preddiplomski i diplomski sveučilišni odnosno integrirani studij ili stručni studij u mjesečnom iznosu od 800,00 kuna.

Stipendije se dodjeljuju i svim srednjoškolcima koji pohađaju srednju školu u drugoj županiji u mjesečnom iznosu od 400,00 kuna.

Stipendija se dodjeljuje za deset mjeseci, odnosno za razdoblje od rujna 2021. do lipnja 2022. godine.

Zadnji dan za podnošenje zahtjeva je petak, 17. prosinca 2021. godine.

Javni poziv objavljen je na web stranici Općine Nuštar.

Nastavi čitati

Aktualno

U Općini Ivankovo studentima sedam tisuća kuna pomoći

Objavljeno

-

Napisao/la

    107 pregleda

Načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević donio je Odluku o visini jednokratnih naknada iz područja socijalne skrbi za troškove studiranja koja će iznositi sedam tisuća kuna po studentu. 

Pozivaju se oni koji ispunjavaju uvjete navedene na službenim stranicama Općine da do 29. prosinca podnesu zahtjev za dodjelu osobno u prostorima Općine Ivankovo ili putem e-mail adrese: mcuk.opcinaivankovo@gmail.com.

Potrebno je dostaviti popunjeni zahtjev, Izjavu o neprimanju stipendije ili potpore studiranja iz drugih javnih izvora, Izjavu o suglasnosti za korištenje osobnih podataka, potvrdu o upisu godine studija u ovoj akademskoj godini po prvi puta, presliku indeksa (potrebno je priložiti sve ispunjene stranice indeksa, a ne samo prvu stranicu), osobne iskaznice i kartice tekućeg ili žiro računa s jasno istaknutim IBAN-om. 

Ukoliko niste u mogućnosti isprintati potrebne zahtjeve, možete ih preuzeti u Općini Ivankovo, poručuju.

Nastavi čitati

Aktualno

Potpisan ugovor za izgradnju spomen-obilježja “Minsko polje” u Lovasu

Objavljeno

-

Napisao/la

    238 pregleda

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Općina Lovas potpisali su ugovor o sufinanciranju izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen – obilježja stradalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj temeljem kojega će biti realiziran projekt „Izgradnja spomen – obilježja „Minsko polje“ u Lovasu.

Ministarstvo će izgradnju spomenika sufinancirati s iznosom od milijun kuna, dok ostala sredstva do ukupne procijenjene vrijednosti u iznosu od 2,2 milijuna kuna treba osigurati u proračunu Općine Lovas.

“Projektna dokumentacija u postupnosti je izrađena i ishođena je građevinska dozvola, a početak realizacije ovog projekta očekuje se tijekom iduće godine, nakon provedbe postupka javne nabave. Izgradnjom ovog spomen – obilježja na dostojan će način biti obilježeno mjesto stradanja Lovaščana na minskom polju, ali i stvoren trajni spomen na stradavanje svih 90 mještana općine Lovas u Domovinskom ratu, koji su život položili na oltar Domovine“, ističu iz Općine Lovas.

Mjesta Lovas i Opatovac su od listopada 1991. godine tijekom srpske agresije i privremene okupacije doživjela veliku tragediju. Posebno stravičnu selo Lovas. Lovas je privremeno okupiran 10. listopada, a Opatovac 14. listopada. Na oltar domovine iz općine Lovas 90 je građana položilo svoje živote od toga ih je 87 iz Lovasa, a troje iz Opatovca.

Najmasovniji zločin počinjen je 18. listopada 1991., kada su pripadnici Teritorijalne obrane i jedinice “Dušan Silni”, koristeći ih kao živi štit, natjerali 51 mještanina Lovasa da na ulazu u selo očiste polje od mina koje je JNA prethodno postavila. Od eksplozije mina stradao je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 24 minute

Od sutra privremena regulacija prometa u dijelu Vatrogasne ulice u Vinkovcima

Grad Vinkovci izviješčuje građane kako će u razdoblju od 6. prosinca 2021. godine do 22. siječnja 2022. godine na snazi...

Aktualnoprije 1 sat

Općina Nuštar: Studentske stipendije 800, a srednjoškolske 400 kuna

Općina Nuštar objavila je javni poziv za dodjelu stipendija za akademsku odnosno školsku 2021./2022. godinu, studentima i srednjoškolcima koji se...

Aktualnoprije 3 sata

Nebeskoplavi po teškom terenu remizirali u Zmijavcima

Cibalia je posljednjem kolu jesenske dionice gostovala kod Croatije i remizirala s 1:1. Treba čestitati jednoj i drugoj momčad na...

Aktualnoprije 3 sata

Hrvatska bilježi 2796 novooboljelih, preminulo 68 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.796 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 4 sata

Rustikalna haljinica – od ideje do bronce u mjesec dana

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održano je 3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije i to u tri kategorije – Kreativni...

Aktualnoprije 5 sati

U Nijemcima otvoreno klizalište veličine 200 četvornih metara

Iako se zbog tehničkih razloga otvaranje klizališta malo odužilo, na radost svih generacija iz Općine Nijemci javljaju kako je ono...

Aktualnoprije 7 sati

U županiji udio novooboljelih među testiranima iznosi 23%

Županijski stožer izvijestio je o 61 novopozitivnoj osobi, potvrđenoj PCR testiranjem – 14 osoba iz Vinkovaca, sedam iz Županje, po...

Aktualnoprije 8 sati

Narodne nošnje nacionalnih manjina krase izlog robne kuće Velepromet

Savez Rusina Republike Hrvatske i Vijeće rusinske nacionalne manjine Vukovarsko – srijemske županije, u suradnji sa svim Vijećima i predstavnicima...

Najčitanije