Kontaktirajte nas

Aktualno

Završna konferencija projekta ForestFlow

Objavljeno

-

U Vinkovcima je danas održana završma konferencija EU projekta ForestFlow – prekogranična suradnja na zaštiti ljudi i prirodnih dobara od poplava kroz unaprjeđenje infrastrukture i razvoj prekogranične suradnje. Vodeći partner projekta bile su Hrvatske šume UŠP Vinkovci te JP Vojvodinašume, uz partnere na projektu: Hrvatske vode, Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Hrvatske te JVP Vode Vojvodine i Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Srbije. Projekt je trajao dvije godine, a cilj mu je bio nalaženje rješenja za brži oporavak pograničnih područja stradalih u katastrofalnim poplavama 2014. godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Hrvatskoj te u Srijemskom okrugu u Srbiji.

ForestFlow realiziran je u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2007.-2013. Za dvije godine trajanja projekta partnerima je na raspolaganju bilo ukupno 1,4 milijuna eura uz EU sufinanciranje od 85 %. Ta su sredstva utrošena u obnovu objekata oštećenih u poplavama, osiguranje i razvijanje djelotvornih sustava zaštite od poplava u pograničnom području spačvanskog i bosutskog bazena te uređenje pristupnih putova u slučaju katastrofičnih situacija. Značajan dio projekta bilo je i obnavljanje populacije jelenske divljači koja je nastradala za vrijeme poplava te izgradnja prihvatilišta, motrionica, hranilica i pojilišta kako bi se reintroducirana divljač što bolje snašla u novome okolišu. Također, provedene su i zajedničke akcije poput uspostave interventnih timova i planova te pokazne vježbe u svrhu djelotvornije obrane od poplave, a provedena je i edukacija najmlađih u šest osnovnih škola te dvije srednje šumarske škole s obje strane granice.

“Izuzetno sam zadovoljan cijelom pričom vezanom uz ovaj projekt i suradnjom s kolegama iz Vojvodinašuma i svih partenar na projektu s hrvatske i srpske strane. Projekt je vezan uz naš životni prostor s jedne i s druge strane granice gdje bude situacija koje nam zaprečavaju suradnju, a priroda nas vrlo često navede da neke stvari moramo rješavati zajedno. Tako je bilo i u ovom slučaju sanacije šteta koje je nanijela poplava, a ovim projektom pokazujemo i kako se pripremiti da u budućnosti do takvih situacija ni ne dođe”, istaknuo je ovom prilikom Damir Dekanić, voditelj Uprave šuma Podružnica Vinkovci.

“Ulaganja kroz ovaj projekt su vrlo vrijedna i znatno će poboljšati situaciju na terenu, a ako ne uspijemo zaštiti sav prostor, prije svega stanovnike s obje strane granice, težit ćemo ka tome da barem ublažimo snagu te vode, koju smo na našim prostorima 2014. godine imali priliku vidjeti i koju ljudska energija, snaga, ne može zaustaviti ako se kvalitetno ne pripremi u nekom prethodnom periodu”, istaknula je Marta Takač, direktorica Vojvodinašuma.

U katastrofalnoj poplavi 2014. godine, štete u poljoprivredi procjenjene su na oko 30 milijuna eura u Hrvatskoj i 64,8 milijuna eura u Srbiji. Poplavom je pogođeno 250 km2 površine u Hrvatskoj te 300 km2 površine u Srbiji, a život je izgubilo najmanje 60 osoba. Poljoprivrednici u oba područja pretrpjeli su velike štete, uključujući i oko 180 tona uginulih domaćih i divljih životinja u Hrvatskoj i 288 tona u Srbiji. Poplavljen je veliki broj poljoprivrednih objekata te 8.500 ha usjeva u Hrvatskoj i 90.000 ha usjeva u Srbiji.

U to vrijeme, istaknuto je, nije bilo protokola komunikacije između organizacija nadležnih za zaštitu od poplava obiju država. Zbog toga je veliki značaja projekta ForestFlow i u aktivnostima na uspostavi prekograničnog sustava prevencije od poplava i prekograničnog partnerstva u upravljanju zaštitom od poplava.  

Aktualno

Zbog podataka na samom početku godine policija još jednom upozorava: Ako piješ ne vozi

Objavljeno

-

Napisao/la

    7 pregleda
Foto: PU vukovarsko-srijemska

S obzirom na podatke s početka godine iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske ovih su dana još jednom posebno upozorili vozače da ne voze ako su konzumirali alkohol. Doznajemo i kako je 2021. godina protekla kada je riječ o vožnji pod utjecajem alkohola i njezinim posljedicama.

Između Županje i Štitara 13. siječnja dogodila se prometna nesreća u kojoj je poginula 55-godišnjakinja iz Županje. Uslijed neprilagođene brzine 22-godišnji vozač iz Štitara nije se pravovremeno uspio zaustaviti te je svojim automobilom udario u njezin, zaustavljan uz desni rub kolnika. Očevidom kod 22-godišnjaka utvrđeno je 1,16 promila alkohola u krvi. Inače, tijekom novogodišnjeg vikenda u prometu je zatečeno 7 alkoholiziranih vozača, a najviše promila 1,96, imao je 50-godišnjak u Babinoj Gredi. Sljedeći vikend bilo ih je 12, a s 1,95 promila prednjačio je 33-godišnjak u Tovarniku. Proteklog vikenda bilo ih je 9, a najviše, 1,71 promil, imao je 41-godišnjak u Vukovaru. Ne čudi stoga što je već s početkom godine policija ponovno upozorila vezano za vožnju pod utjecajem alkohola.

Za prošlu godinu, inače, podaci PU vukovarsko-srijemske govore kako prometne nesreće koje su skrivili alkoholizirani vozači čine 10,5% od ukupnoga broja odnosno 129 od 1 222 nesreće. U nesrećama koje su skrivili nastradalo je 24,6% od ukupnog broja nastradalih odnosno 88 od 524 osobe. Od ukupno 12 poginulih osoba u takvoj je nesreći stradala jedna osoba. Tako su 2021. godine alkoholizirani vozači prouzročili 129 prometnih nesreća, jednu s poginulom osobom, 53 s ozlijeđenim osobama (17 teško i 70 lakše) te 75 s materijalnom štetom.

Inače, ukupno tijekom 2021. godine zatečeno je 1 097 vozača pod utjecajem alkohola od kojih 257 s više od 1,5 promila te 10 s više od 3,00 promila. Budući da ih je najviše po broju prednjače vozači osobnih automobila (843), a tu su i 47 vozača bicikla, 51 vozač teretnog automobila, 15 vozača mopeda, 7 vozača motocikla, 8 vozača traktora…

Uz napomenu kako će i dalje poduzimati intenzivne mjere kako bi se smanjio broj prekršaja tzv. „4 ubojice u prometu”, alkohola, brzine, mobitela i pojasa, kao i svih drugih prekršaja, iz policije svim vozačima koji su konzumirali alkohol još jednom savjetuju: ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost / koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza / ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag / zamolite nekoga trijeznog da vas odveze / ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića / vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i druge / u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste / ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Nastavi čitati

Aktualno

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

Objavljeno

-

Napisao/la

    124 pregleda

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđene PCR testiranjem ( 82 osobe iz Vinkovaca, 25 osoba iz Županje, 15 osoba iz Vukovara, 9 osoba iz Borova, po 7 osoba iz Jarmine, Nuštra, Otoka, po 6 osoba iz Cerne i Ivankova, po 5 osoba iz Cerića, Nijemaca i Starih Mikanovaca, po 4 osobe iz Andrijaševaca, Bošnjaka, Iloka i Starih Jankovaca, po 3 osobe iz Privlake, Retkovaca, Rokovaca, Slakovaca, Tordinaca i Tovarnika, 2 osobe iz Babine Grede, Drenovaca, Gradišta, Gunje, Lipovca, Negoslavaca, Ostrova i Tompojevaca, te po 1 osoba iz Donjeg Novog Sela, Đeletovaca, Ilače, Komletinaca, Lipovače, Mirkovaca, Novih Mikanovaca, Podgrađa, Soljana, Strošinaca, Štitara, Trpinje, Vinkovačkih Banovaca i Vođinaca ). Nema preminulih osoba .

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 24.648. Oporavilo se 22.989 izliječeno, a preminulo je 399 osoba. Zbog COVID-19 bolesti trenutno je hospitalizirano 56 osoba. U samoizolaciji su 2.272 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, 86 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva ( 8 liječnika, 43 med. sestara / tehničara, 22 druga zdravstvena radnika, 13 nezdravstvenih radnika zaposlenih u zdravstvu ). U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se 11 radnika ( 8 med. sestara / tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik, 2 nezdravstvena radnika zaposlena u zdravstvu ). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 149 nastavnika i 725 učenika.

U protekla 24 sata testirana je 531 osoba te je broj do sada testiranih 129.463.

Nastavi čitati

Aktualno

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Objavljeno

-

Napisao/la

    50 pregleda
Foto: Hrvatski vojnik

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje od tri dana prije 29 godina oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa te su stvorene pretpostavke za ponovno prometno povezivanje juga i sjevera zemlje.

Nakon napadnih djelovanja od 22. do 27. siječnja 1993. godine, snage Hrvatske vojske i policije prešle su u fazu aktivne obrane oslobođenih područja.

Neprijatelj je ojačanim snagama nastojao vratiti područja te su borbe hrvatskih i neprijateljskih agresorskih srbočetničkih snaga na cijeloj crti obrane nastavljene sve do kraja ožujka 1993. godine.

U tom je vremenu poginulo više hrvatskih branitelja u snažnim borbama s neprijateljskim snagama nego u prvim danima bojnih djelovanja.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, a zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Zahvalu braniteljima sudionicima VRO “Maslenica ’93”, posebno obiteljima poginulih, danas je u Zadru, na svečanom obilježavanju 29 godina od operacije, uputio Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

VRO “Maslenica ’93” bila je prekretnica u Domovinskome ratu kao snažna poruka da su hrvatske oružane snage sposobne osloboditi državu od neprijatelja, istaknuo je ministar Medved.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 6 minuta

Zbog podataka na samom početku godine policija još jednom upozorava: Ako piješ ne vozi

S obzirom na podatke s početka godine iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske ovih su dana još jednom posebno upozorili vozače da...

Aktualnoprije 2 sata

Vukovarsko-srijemska županija bilježi 243 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do jutros u 8 sati, u posljednja 24 sata su 243 nove pozitivne osobe...

Aktualnoprije 2 sata

29. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93.

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica ’93.” bila je prva velika oslobodilačka akcija u dotadašnjem dijelu Domovinskoga rata, kojom je u nešto manje...

Aktualnoprije 3 sata

Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar

Svoj rad u uvjetima pandemije COVID-19 bolesti prilagodila je i Narodna knjižnica i čitaonica sv. Benedikta Nuštar, koja će u...

Aktualnoprije 4 sata

U Slavoniji povremeni snijeg češći tijekom dopodneva

Baš kao što su meteorolozi i najavljivali za Slavoniju, uz  umjereno i pretežno oblačno vrijeme Vinkovce i okolicu jutros je...

Vijestiprije 5 sati

Blagdan svetog Vinka, 22. siječnja, dan svih zaljubljenika u vino

Autentičan je to  i važan  vinogradarski blagdan kada vinogradari trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve se...

Aktualnoprije 18 sati

Vinko Juzbašić predstavio knjigu “Kad sam ja bio đeca”

U dvorani ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima održano je predstavljanje knjige “Kad sam ja bio đeca” autora Vinka Juzbašića. Knjiga,...

Vijestiprije 19 sati

Autobusni prijevoznici traže isplatu naknade

Autobusni prijevoznici traže da im se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom...

Najčitanije