U prostorijama Doma kulture u Tompojevcima, a u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, upriličena je danas završna konferencija projekta „SeNs Wetlands“ financiranog iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Croatia-Serbia 2014-2020.

Završnoj konferenciji nazočio je župan Božo Galić te se obratio prigodnim riječima i čestitao svima na uspješno završenom projektu.

Cilj projekta je podrška i razvoj integriranih prekograničnih monitorskih i upravljačkih sustava za ključne postojeće rizike, zaštitu okoline i prirodne bioraznolikosti. Rezultat projekta je postavljena aktivna senzorska monitorska mreža, radi procjene zaštite okoline i pametno korištenje močvarnih i ostalih površinskih voda.

Uz javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, partneri na projektu su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, te FERIT iz Osijeka.

Podaci prikupljeni kroz monitoring senzorsku mrežu moći će se uspoređivati s pokazateljima biološke raznolikosti i općeg ekološkog stanja. Na osnovu dobivenih rezultata djelatnici Javne ustanove  identificirati će antropogena opterećenja kojima su izloženi Tompojevački ritovi, te predložiti uvjete i mjere zaštite kako staništa, tako i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje na njemu obitavaju.